Xilon WP

Xilon WP

Xilon WP
Kiemelt hatás

Fuzárium, Pítium

A Trichoderma asperellum hasznos talajlakó gomba T34 törzsét tartalmazó vízoldható por alakú, szabadforgalmú biológiai gombaölőszer

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Hiperparazita
Hatóanyag tartalom
Trichoderma asperellum T34 törzsének szárított konídiumai
Kiszerelés
0,25 és 0,5 kg

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Padlizsán Palántadőlés 0,5 g/m2 nk.*
Paprika Palántadőlés 0,5 g/m2 nk.*
Paradicsom Palántadőlés 0,5 g/m2 nk.*
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI

Technológiai ajánlások

Zárt termesztési rendszerben engedélyezett készítmény, amely a Fusarium oxisporum f.sp. dianthi ellen szegfűben és a Pythium aphanidermatum ellen több hajtatott zöldségnövényben is hatékonyan alkalmazható.

Szegfűben az optimális hatás eléréséhez készít­ményt az ültetéstől a növény termesztési ciklusának végéig kell alkalmazni, havi rendszerességgel ismételve.

Paradicsomban, paprikában, chili paprikában és padlizsánban a készítmény a vetés vagy ültetés időpontjától kezdve három alkalommal ja­vasolt felhasználni, hogy a megfelelő ütemezésű ismételt alkalmazással a termesztő közegben fenn tudjuk tartani a gombatörzs populációját. Termesztő közegbe való bedolgozás: a készítményt vetés, gyökeresítés, vagy ültetés előtt. 10 g/m3 dózisban. 10 g készítményt keverjünk 1 hektoliter vízhez, majd 0,1 l oldatot alkalmaz­zunk 1 l termesztő közeghez. Paradicsom, paprika, chili paprika és padlizsán esetén, a tőzegbe, vagy talajba való bedolgozás hatékonyságát nö­veli, ha a kezelést az ültetés, vagy átültetés előtt elvégezzük.  

Szapórítóközeg permetezése: alkalmazzuk a készítményt permetezéssel 0.5 gramm/m2 dó­zisban a szaporító közeg felületére (feltételezett 5 cm mélységű) közvetlenül a vetés, illetve gyökeresítés előtt vagy után.  

Gyökér bemártása (csak szegfű esetén): palántázás előtt a dugványok gyökereit néhány órára, vagy akár egy éjszakára be kell áztatni a Xilon® WP készítmény 0,01 g/ 1 l víz dózisú oldatába.

Kijuttatás öntözéssel a növény átültetése után: alkalmazzuk a terméket áztatásos formá­ban 10 g/ 1000 ültetőcserép (1L) dózisban az ültetés napján, vagy osztott kezelésként 5 g termé­ket az ültetésnél, és 5 g-ot egy héttel később.

 

• A Xilon® WP alkalmazható kipermetezéssel, csepegtető öntözéssel, illetve bemártásos tech­nológiával. A készítmény kijuttatása előtt a kijut­tató berendezést alaposan ki kell tisztítani, hogy mentes legyen a korábbi peszticid kezelések maradékától. A készítmény szükséges mennyiségével, kis mennyiségű vízzel törzsoldatot kell készíteni, amelyet a permetező, vagy öntöző be­rendezés tartályába juttatva, állandó kevertetés mellett ki kell egészíteni a szükséges víz mennyiségével.
• Öntöző rendszeren való kijuttatás esetén a készítményt a napi öntözési blokk utolsó előtti tag­jaként kell alkalmazni, biztosítva, hogy ne marad­jon növényvédő szer maradék az öntöző rendszerben. Az utolsó előtti alkalmazás csökkenti a talajból való kimosódás veszélyét, és segíti a gomba megfelelő eloszlását a termesztő közegben.
• A Xilon® WP maximális koncentrációja nem haladhatja meg a 10 g/l (0,1%) töménységet

Keverhetőség

A termék alkalmazását megelőző és azt köve­tő, más növényvédő szerekkel történő kezelések befolyásolhatják, gombaölő készítmények jelen­tősen csökkenthetik a hatékonyságot, ezért nö­vényvédő szerekkel nem keverhető.
A termesztő közeg más technológiával történő kezelése után (fertőtlenítés, fumigáció, szolarizáció) a készítmény csak megfelelő várakozási idő betartása után alkalmazható.

Hatásspektrum

Fusarium oxisporum f.sp. dianthi ellen szegfűben és a Pythium aphanidermatum ellen több hajtatott zöldségnövényben is hatékonyan alkalmazható. Pítiumos és rizoktóniás palántadőlés, fuzáriumos hervadás, szklerotíniás szártőrothadás ellen.

Hatásmechanizmus

A Xilon® WP készítmény felhasználása preventív módon javasolt szegfűben fuzárium, paradicsom, paprika, chili paprika és padlizsán kultúrákban palántadőlés ellen. A gomba képes kolonizálni a termesztő közeget és a gyökér környezetét. A készítmény parazitálja a Fusarium oxysporum és Pythium aphanidermatum talajlakó kórokozókat, illetve konkurenciát jelent számukra a tápanyagért és az élettérért folytatott harcban.

Figyelmeztetés Figyelem
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 2
Raklap
Tárolhatóság Eredeti zárt csomagolásban, száraz, fagymentes helyen, 4°C alatti hőmérsékleten tárolva 2 év.
Engedélyokirat szám 04.2/2074-1/2018
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek