Szakcikkek

Hogyan fejti ki hatását a Wuxal Cink és a Wuxal Réz Top

Mai ismereteink szerint a tápanyagok a levélen keresztül kettőféleképpen juthatnak be a növénybe, diffúzió segítségével, valamint aktív transzport útján.  A diffúzió során az anyagáramlás a nagyobb koncentrációjú helyről a kisebb koncentrációjú hely felé történik.

Ezzel a mechanizmussal az egész levélfelületen keresztül történhet tápanyagfelvétel. Az aktív transzport, mint ahogyan a neve is mutatja energia befektetéssel történő felvétel. A folyamat során, a levélfelületén megtalálható úgynevezett „kötőpontokon” történik meg a tápanyagok felvétele.  Az energia igényes folyamatban, amihez az ATP molekulák szolgáltatják az „üzemanyagot” speciális szállító molekulák vesznek részt, melyek bejuttatják a sejtplazmába az ionokat. Kutatások bizonyították, hogy ezek a kötőhelyek nem egyenletesen helyezkednek el a felületen, hanem nagyobb sűrűséggel fordulnak elő a gázcsere nyílások közelében. Itt a nagyobb hidratáció és vékonyabb kutikula következtében a diffúzióval történő tápelemfelvétel is intenzívebb.

A lombtrágyának a hatóanyagtartalmának jellemzői (vízoldhatóság, töltés, ion vagy molekula méret,) valamint a lombtrágyában található hatékonyság fokozó adalékok fogják meghatározni, hogy az adott lombtrágyát hogyan tudja a növény felvenni, vagyis milyen lesz a hatékonysága. A Wuxal Cink csakúgy, mint az összes többi Wuxal lombtrágya a hatóanyagokat vízoldható formában tartalmazza és számos hatékonyság fokozó adalék anyagot (kémhatás puffer, szuper kelatizáció, párolgás gátló, felületi feszültség csökkentő, ragasztó anyagok, oldhatóság fokozók…..).  találunk bennük.

 

Feszültség csökkentő adalék hiányában ilyen cseppek alakulnak ki a levelek felületén

 

Ez a formulációs technológia garantálja a tökéletes agronómiai hatékonyságot. Külön érdemes kiemelni a pH puffert, vagyis a kémhatás stabilizáló képességet. Nagyon fontos ugyanis, hogy a permetlé kémhatása az optimális gyengén savanyú tartományban maradjon, így a leghatékonyabb a tápelem felvétel. A legtöbb növényvédő szer hatékonysága drasztikusan lecsökken szélsőségesen alacsony vagy magas kémhatás esetén.