Vizsgáljuk a repce tarlót! Sclerotinia és Phoma okozta termésveszteség őszi káposztarepcében

Az idei évben a repceállományokban jelentős mértékű fehérpenészes rothadást /Sclerotinia sclerotiorum/ tapasztaltunk, különösen a nyugati országrészben Vas, Zala, Győr-Moson Sopron, Somogy, Tolna megyékben. A repce táblákban technológiától függően 10-80 %-os szár fertőzöttséget is tapasztalnak a gazdák.

A Sclerotinia esetében a szárban, száron láthatóak a kitartó képletek a szkleróciumok (1. kép)

1. kép: Szkleróciumok a repce szárában

A Phoma lingam idén szinte az egész országban károsította a repcét. A tarlón jelenleg a fómás betegség ivaros alakját /Leptosphaeria maculans/ pszeudotéciumait láthatjuk a száron. (2. kép) A pszeudotéciumok felnyílásásval  az aszkospórák szóródni fognak és a csíranövényeket fogják fertőzni. A   fertőző képletek a szármaradványokon évekig fenmaradnak a talajban, kockáztatva a jövedelmező repce termésbiztonságát.

2. kép: Pszeudotéciumok a repce szárán

Mindenkinek érdemes a repce tarlóját aratás után megvizsgálni, hogy melyik betegség okozott kárt. Ezen betegségek következtében kényszerérés alakult ki jelentős pergési veszteséget (3. kép), alacsony ezermagtömeget és olajtartalmat okozva.

3. kép: Dőlt, kényszerérett állomány. A jelentős pergési veszteséget a kelő repce mutatja

Mindkét betegség elleni harcot kezdjük hiperparazita gombákat tartalmazó készítmények alkalmazásával. Nagymennyiségű szklerócium képződése esetén az Ökoni fél dózisával érdemes kezelni a repce tarlót, hogy mire napraforgó, repce, vagy szója kerül a táblába, addigra a Coniothyrium minitans parazitálja a szkleróciumokat.

A repce vetése előtt érdemes az Öko-ni® WP, Trifender® Pro, Pannon Starter Double®, Pannon Starter Perfect Pro készítmények valamelyikét használni!

Érdeklődjön Kwizda szaktanácsadójánál!

 

                                                                                  Klein Róbert

                                                                                  termékmenedzser

2018. június 25.