Vegesol R

Vegesol R

Vegesol R
Kiemelt hatás

Lemosó permetezés

Folyékony permetezőszer gombás és baktériumos megbetegedések ellen

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
III. kategória
Kontakt
Hatóanyag tartalom
240 g/l rézhidroxid
Kiszerelés
5 literes kanna, 20 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Alma Baktériumos és gombabetegségek 2-3 l/ha 10 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Őszibarack Baktériumos és gombabetegségek 2-3 l/ha 21 nap
Őszibarack Tafrina 2-3 l/ha 21 nap
Paprika Baktériumos betegségek 3-5 l/ha 7 nap
Paradicsom Fitoftóra 2-4 l/ha 7 nap
Szőlő Peronoszpóra 2-3 l/ha 21 nap
Szőlő Orbánc 2-3 l/ha 21 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Peronoszpóra szőlőlevélen Tafrinás levélfodrosodás (Fotó: Hunyadi Szabolcs) Ervínia tipikus kampósbot-szerű kezdeti tünetei hajtásvégen (Fotó: Hunyadi Szabolcs) Ervínia tünetei körtefa törzsén Az ervínia a naspolyát sem kíméli, de az almafát elpusztítja Varasodás tünetei almafán
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

 

Almatermésűeknél baktériumos, gombás eredetű betegségek ellen (varasodás, monília, ágelhalás stb.) ősszel, valamint tavasszal a rügyfakadás előtt, legkésőbb a zöldbimbós állapotig, lemosó permetezés formájában javasolt kijuttatni a készítményt.

Őszibarackban tafrinás betegség ellen a védekezéseket lemosásszerű permetezéssel rügyfakadáskor kell elvégezni a perzselési veszély elkerülése érdekében. A baktériumos és gombás eredetű ágelhalás ellen a kezeléseket ősszel, a lombhullás kezdetén, lemosásszerűen javasolt végrehajtani.

Szőlőben a kezeléseket a peronoszpóra és orbánc ellen megelőző jelleggel javasolt elkezdeni, amikor a hajtások hossza kb. 20-25 cm, majd a fertőzés alakulása szerint 7-14 naponként célszerű megismételni. A permetezéseket legkésőbb a fürtzáródáskor be kell fejezni.

Paprikában baktériumos levél és termésbetegségek ellen a védekezést preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 2-3 alkalommal javasolt megismételni. Járványos időszakban további 2-3 védekezés szükséges.

Paradicsomban fitoftóra ellen a védekezést preventíven kell megkezdeni lombzáródás előtt. Csapadékos meleg időjárás esetén a baktériumos betegségek ellen a kezeléseket virágzás előtt javasolt megkezdeni, és a fertőzés alakulása szerint 2-3 alkalommal megismételni.

Burgonyában a védekezést megelőző jelleggel, vagy az első fitoftóra tünetek megjelenésekor kell megkezdeni. Járványhelyzet, illetve a fertőzés mértékétől függően a kezeléseket 7-10 naponként 3-4 alkalommal kell megismételni. A készítmény a baktériumos betegségek ellen is védelmet nyújt.

Borsóban és babban baktériumos megbetegedések ellen a védekezést a virágzás és hüvelyképződés időszakában kell elkezdeni, és a fertőzés alakulásától függően 2-3 alkalommal kell megismételni.

Hagymában baktériumos megbetegedés ellen a kezeléseket az előrejelzés alapján preventív módon kell elkezdeni és 7-10 naponként 3-4 alkalommal javasolt megismételni.

 

A lemosó permetezéshez legalább 8-10 C fokos léghőmérséklet és szélcsend ajánlott, mivel ennél hűvösebb körülmények között az olaj kipermetezése a dermedés miatt nehezebb. A megfelelő hatás kifejtéséhez is szükség van minumum 10 C fok körüli nappali hőmérsékletre. A készítmény 25 oC feletti hőmérséklet estén perzselést okozhat. A készítményhez nedvesítőszer hozzáadása nem szükséges.
 

A Vegesol R közvetve mérsékli a vírusos megbetegedéseket azáltal, hogy az olaj a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét eltömíti, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.

Keverhetőség

Cosavet DF Edge és Sulgran DF Pro készítményekkel keverhető.

Hatásspektrum

baktériumos megbetegedések (Preudomonas, Xanthomonas, Erwinia sp)
szeptóriás megbetegedések (Septoria apiicola, Septoria lycopersici)
alternáriás megbetegedések (Alternaria solani, Alternaria lycopersici, Alternaria pori)
peronoszpórás megbetegedések (Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis, Peronospora brassical, Bremia lactucae,P eronospora destructor, Pseudoperonospora humuli)
cerkospórás megbetegedések (Cerkospora beticola)
almafa varasodás (Venturia inaequalis)
burgonya és paradicsomvész (Phytaphtora infestans)
almafélék nektriás rákja (Nectria galligena)
csonthéjasok és almafélék moniliás megbetegedése (Monilia laxa)
csonthéjasok sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophila)
őszibarack levélfodrosodás (Tophrina deformans)

A Vegesol R közvetve mérsékli a vírusos megbetegedéseket azáltal, hogy az olaj a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét eltömíti, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.

Hatásmechanizmus

A Vegesol R egy kontakt fungicid, ami növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. Az adalékanyag rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg az osztódás illetve a spóratömlő kialakulásának gátlása. A hatás- és tapadásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-al kevesebb mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében.

Figyelmeztetés Veszély
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1 GHS piktogram 2 GHS piktogram 4
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban a gyártó által vállalt idő 3 év.
Engedélyokirat szám 04.2/2906-1/2018.
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek