UPL Diquat

UPL Diquat

UPL Diquat
Kiemelt hatás

Napraforgó deszikkáló

Kontakt gyomirtó és deszikkáló szer kultúrnövényeink széles körének lombtalanításához.

Rendkívül rövid idő alatt leperzseli a növények lombozatát, melyek a kijuttatást követő 7-10 nap alatt betakaríthatóvá válnak. Aranka elleni foltkezelésre is használható.

Kategória és hatáskifejtés
I. kategória
Kontakt
Hatóanyag tartalom
374 g/l diquat-dibromid
Kiszerelés
5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Napraforgó Állományszárítás (deszikkálás) 2-2,5 l/ha 7 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Repce Állományszárítás (deszikkálás) 2-2,5 l/ha 7 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Ismét kipróbálhattam a Companion Goldot, mint elsodródás gátló, és nagyon jó. A helikopteres barátaim is mondják, hogy ők sokfélével dolgoztak, de nekik is ez tetszik legjobban, mivel könnyű vele dolgozni, nem kell nagy mennyiség, és nincs vele olyan gond, mint a többivel, hogy ha keveset raknak akkor nem sokat ér, ha meg sokat, akkor szinte nem terül el a helikopter mögött. (fotó: Pinczehelyi Zoltán) Napraforgó deszikkálás (fotó: Pinczehelyi Zoltán) Deszikkált napraforgó
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Napraforgóban: a permetezés a kaszatok 25–30%-os víztartalma idején, 2–2,5 liter dózissal, 50–60 liter víz/légi, illetve 300-400 liter víz/ földi kijuttatás- végezhető. Egy hét alatt 10-12%-ra csökken a kaszatok nedvessége és biztonsággal betakarítható a napraforgó.

Repcében, mustárban, olajretekben: a permetezés a várható betakarítás előtt min. 5–6 nappal – a magvak barnulásának kezdetén – 35–40% nedvességtartalomnál 2–2,5 liter szerrel végezhető. Légi kijuttatásnál 50–60 l/ha vízmennyiség, földi esetében, pedig 300–400 liter víz javasolt.

Vetőburgonyában: a betakarítás előtt 8–10 nappal 4–5 l/ha dózisban permetezhető, illetve osztott kezelés esetén – 3–4 nap különbséggel – 2,5 l/ha–2,5 l/ha dózisban végezhető. A permetlé mennyisége kizárólag földi permetezővel 300–400 liter/ha.

Magrépában, amikor a gomolyok 80–90%-ban biológiailag érettek, akkor 2,5–3,5 l/ha szer felhasználásával. Kijuttatása 50–60 l/ha vízzel (légi), illetve 300–400 liter/ha víz földi géppel.

Szója (takarmány), borsó (takarmány): a betakarítás előtt 4–6 nappal történjen a kijuttatás, 2–2,5 l/ha dózissal. Vetőmag célra termesztett szójában és borsóban a készítmény nem alkalmazható!

Lucernában, fehérherében, vörösherében akkor alkalmazható, amikor a csigák 60–70%-a barnás színű, és a magvak könnyen kimorzsolhatók. A lombtalanításhoz 4,0 l/ha szer használható 300–400 liter vízzel. Légi kijuttatáshoz 50–60 l/ha víz szükséges.

Szántóföldi kultúrák:  arankairtásra foltkezelés formájában, 0,5% töménységben alkalmazható. A permetléből négyzetméterenként 1,0 liter szórható az aranka magérlelése előtt.

 

A lombtalanított növények szalmáját, ocsúját takarmányozásra felhasználni tilos!

Keverhetőség

Légi kijuttatás csak 10 ha összefüggő kultúrnövény esetén, és csak elsodródásgátló adalék hozzáadásával lehetséges. Az általunk javasolt Companion Gold®, nem csak az elsodródást csökkenti, hanem vízlágyítóként, pH-pufferként és habzásgátlóként is közreműködik. Földi, hidas permetezéshez is ajánlott.

 

Hatásspektrum

Hatásmechanizmus

Az UPL Diquat® hatóanyaga- a diquatdibromid- a fotoszintézis-gátlók csoportjába tartozik. Hatására a növényi sejtekben hidrogén peroxid képződik, ami roncsolja sejt membránokat, rendkívül gyorsan szétesnek a kloroplasztisz oszlopok és elbomlanak a klorofill molekulák. Megfelelő mennyiségű napfény mellett  2–3 nap alatt megbarnul a lombozat, és 7–10 nap alatt arathatóvá válik a kultúrnövény.

Az UPL Diquat azonos a 04.2/3217-1/2014. NÉBIH számon engedélyezett Mission gyomirtó permetezőszerrel.

 

Figyelmeztetés Mérgező
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban min. 2 év.
Engedélyokirat szám 04.2/3217-1/2014
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek