T-REX™

T-REX™

T-REX™
Kiemelt hatás

Repce reguláció, fóma elleni védelem

Folyékony gombaölő szer gyűjtőcsomagban (Folicur® Solo + ajándék Champion® WG-vel).

A Folicur® Solo ismert, széles hatásspektrumú tebukonazol hatóanyag, amely kiváló biológiai hatása mellett egyes kultúrákban (pl. repce) regulálásra is alkalmas.
 

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Felszívódó)|(Kontakt
Hatóanyag tartalom
250 g/l tebukonazol
Kiszerelés
5 l Folicur® Solo műanyag kannában + 20 g Champion® WG

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Kajszi Apiognomóniás levélfoltosság 0,75-1 l/ha 14 nap
Kajszi Monília 0,75-1 l/ha 14 nap
Meggy Blumeriellás levélfoltosság 0,75-1 l/ha 14 nap
Meggy Monília 0,75-1 l/ha 14 nap
Repce Alternária, fóma, fehérpenész 0,5-1 l/ha 35 nap
Repce Gyökérerősítés, regulálás 0,5-1 l/ha 35 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Cseresznye Blumeriellás levélfoltosság 0,75-1 l/ha 14 nap
Cseresznye Monília 0,75-1 l/ha 14 nap
Őszibarack Tafrina 0,75-1 l/ha 14 nap
Őszibarack Monília 0,75-1 l/ha 14 nap
Szilva Monília 0,75-1 l/ha 30 nap
Szőlő Lisztharmat 0,4 l/ha 35 nap
Tritikálé Rozsdák 1 l/ha 30 nap
Tritikálé Lisztharmat 1 l/ha 30 nap
Tritikálé Rinchospórium 1 l/ha 30 nap
Tritikálé Szeptória 1 l/ha 30 nap
Tritikálé Helmintospórium 1 l/ha 30 nap
A megadott dózisok és Élelmezés-egészségügyi várakozási idők a Folicur® Solora vonatkoznak.

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Monília cseresznyén (fotó: Kardos Rezső) Apiognomóniáslevélfoltosság kajszin (fotó: Kardos Rezső) Monília kajszin (fotó: Kardos Rezső) Fóma piknídiumok repcén (fotó: Németh Tibor) Monilia laxa sárga barackon ,tavalyi fertőzésről ( múmia) fertőzve (fotó: Bakodi Gyula) Fómás repcelevél Regulátort nem kapott ősszel, túlfejlődött és elfagyott repce (fotó: Németh Tibor) Virágzáskor moníliával fertőződött meggy (fotó: Vig Ágnes) Monília elleni védekezés Erős lisztharmat fertőzés repcén (fotó: Bakodi Gyula)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

A felhasználás és dózisok a Folicur® Solo-ra vonatkoznak! ( A Champion® WG felhasználása a linkre kattintva megtalálható.)

Almában a lisztharmat elleni kezeléseket megelőző jelleggel (piros bimbós állapottól zölddió nagyságig) kell elvégezni 0,5 l/ha dózisban. Varasodás ellen az aszkospóra szóródás időszakában kontakt gombaölő szerekkel (pl. Manfil®) kombinálva javasolt az alkalmazása.
Csonthéjasokban moníliás hajtás és virágfertőzés ellen, megelőző módon, a virágzás elején (fehérbimbós stádium végén) és virágzás végén, sziromhullás kezdetén szükséges elvégezni 0,75–1,0 l/ha dózis kijuttatásával.
Cseresznyében, meggyben blumeriellás levélbetegségek ellen a kezeléseket a virágzást követően a kezdeti tünetek megjelenésekor célszerű megkezdeni és a fertőzés alakulása szerint 2–3 alkalommal megismételni.

Őszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen a permetezéseket a rezes, lemosó permetezéseket követően pirosbimbós fenológiai stádiumban indítjuk és 7–10 naponként 2–3 alkalommal folytatjuk. Hűvös, csapadékos tavaszi időjáráskor a permetezési intervallum 5–7 nap.
Kajszibarackban gnomóniás levélbetegségek ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, az aszkospóra szóródás intenzív szakaszában kezdjük el és 3–4 alkalommal virágzást követően 7–10 naponkénti gyakorisággal folytassuk. 
Kalászosokban: hatásspektruma ugyan számos betegség ellen kiterjed, azonban a helmintospórium és a fuzárium fajok elleni kiemelkedő hatása miatt a kalászvédelemben (második gombaölő szeres kezelés) javasoljuk felhasználni 1,0 l/ha dózisban. Azokon a területeken, ahol kukorica volt az elővetemény és/vagy szántás nélküli műveléssel dolgoznak, a várható fuzáriumveszély miatt használata kiemelten indokolt.
Őszi káposztarepcében: mivel a repcetermesztésben az egyik sarkaltos pont az állomány kifogástalan áttelelése, az ősz folyamán az állomány télre való felkészítése a cél. Az optimális fejlődést a tenyésző csúcs megállításával és a gyökérnyak megvastagításával, ezzel a növény energiáinak a gyökerekbe történő koncentrálásával érhetjük el. A 4–8 leveles állapotban 0,5–1,0 l/ha dózisban kijuttatott készítmény így nemcsak a gombás betegségektől (pl.: alternária, fóma) védi meg a növényt, hanem regulátor hatásánál fogva biztonságosabbá is teszi az állomány áttelelését. A télállósággal kapcsolatos vizsgálatokban az egyik legjobb eredményt a 0,75 l/ha tebukonazol + 0,8 l/ha Route® kombinációjának alkalmazása adta (ld. grafikon). Tavasszal a repce szárbaindulásától a virágzás kezdetéig az oldalhajtások képzésének segítésére és gombabetegségek ellen javasolt az alkalmazása.

Szőlőben szőlőlisztharmat ellen preventív jelleggel 3–4 alkalommal a virágzástól kezdve ajánlatos védekezni. Dózisa: 0,4 l/ha.

Keverhetőség

Szőlőben a szürkepenészes rothadás ellen a készítmény hatásossága mérsékelt, ezért járványveszélyes időszakban speciális szürkerothadás elleni készítményekkel kombináltan célszerű kijuttatni. 

Hatásspektrum

Monília, tafrina, blumeriella, alternária, fóma, fehérpenész, helmintospórium, rinchospórium

Hatásmechanizmus

A T-Rex-ben lévő Folicur® Solo hatóanyaga a tebukonazol a triazol típusú gombaölő szerek csoportjába tartozik. A hatóanyag a gombák fejlődését két ponton gátolja, egyrészt sejtmembránjának kiépülését akadályozza, másrészt hatására a gombák ergoszterol bioszintézise sérül. A felszívódó hatóanyag így a növényeket belülről védi. 

Figyelmeztetés Figyelem
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Közepesen veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1 GHS piktogram 2 GHS piktogram 4 GHS piktogram 5
Raklap
Tárolhatóság Eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám 49106/2000, 02.5/2116/2/2007
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek