Talentum 20 EW

Talentum 20 EW

Talentum 20 EW
Kiemelt hatás

Szőlő, uborka lisztharmat

Folyékony, felszívódó gombaölő szer.

Gyümölcs- és zöldségkultúrákban alkalmazható gombaölő készítmény, amely a növényekbe gyorsan felszívódva egyenletesen eloszlik.
 

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Felszívódó
Hatóanyag tartalom
240 g/l miklobutanil
Kiszerelés
1 literes flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Fűszerpaprika Lisztharmat 0,375 l/ha 7 nap
Szőlő Lisztharmat 0,15-0,24 l/ha 14 nap
Uborka kordonos Lisztharmat 0,375 l/ha 7 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Alma Varasodás 0,45 l/ha 14 nap
Alma Lisztharmat 0,45 l/ha 14 nap
Cseresznye Monília 0,45 l/ha 21 nap
Körte Varasodás 0,45 l/ha 14 nap
Meggy Monília 0,45 l/ha 21 nap
Ribiszke Lisztharmat 0,45 l/ha 14 nap
Szamóca Lisztharmat 0,3 l/ha 14 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Monília cseresznyén (fotó: Kardos Rezső) Varasodás almán (fotó: Kardos Rezső) Lisztharmat miatt felrepedt, úgynevezett sérves bogyók (fotó: Péter Ákos) Lisztharmat fertőzés kezdődő tünetei szőlőlevélen Lisztharmat fehér bevonata a zsendülő fürtön Lisztharmat tünetei almafán
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Szőlőben a lisztharmat elleni védekezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, az előző évi fertőzések ismeretében javasolt elkezdeni. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket már virágzás előtt, a 20–25 cm-es hajtásállapotban indokolt elkezdeni, és a fertőzés alakulása szerint a hajtásnövekedési időszakban 7–14 naponként megismételni évente legalább 3 alkalommal. A kuratív hatásának köszönhetően megszünteti a primer fertőzéseket, spóraképződést gátló hatása pedig biztosítja, hogy a szőlőfürtök egészségesek maradjanak.

Almában, körtében mind a varasodás, mind a lisztharmat elleni kezeléseket előrejelzés alapján, megelőző jelleggel kell elkezdeni, és a további védekezéseket a fertőzés erőssége szerint 7–10 naponkénti gyakorisággal kell folytatni. A varasodás elleni felhasználásakor célszerű kombinálni kontakt hatóanyagú készítménnyel Manfil® 75 WG-vel. Egy tenyészidőszakban a szer felhasználása 3 alkalomnál többször nem ajánlott. Almafalisztharmat ellen önmagában is hatásos, azonban járványhelyzetben a lisztharmatra fogékony fajtáknál kén hatóanyagú pl. Cosavet® DF Edge készítménnyel célszerű kombinálni. A fertőzés erőségétől függően a kezelések 7–10 napos időközönként megismételhetők.

Meggyben, cseresznyében a moníliás hajtás- és virágfertőzés ellen a védekezést fehérbimbós állapotban kell elkezdeni, erős fertőzési nyomás esetén teljes virágzáskor és virágzás végén javasolt megismételni. A moníliás termésrothadás megelőzésére csapadékos időjárás, jégverés esetén termésérés előtt egy újabb kijuttatással célszerű védekezni. A hatást kontakt készítmények pl. Manfil® 75 WG tankkombinációjával fokozhatjuk. A készítmény egy tenyészidőszak alatt legfeljebb 3 alkalommal használható.

Szabadföldi paprikában, paradicsomban, padlizsánban, cukkíniben és uborkában a lisztharmat elleni állománykezeléseket a kezdeti tünetek megjelenését követően javasolt elkezdeni, majd 7–12 napos permetezési fordulóval megismételni. Zárt termesztés során a védekezések eredményessége növelhető a fertőzött növények eltávolításával, és a rendszeres szellőztetésekkel.

Szamócában és ribiszkében lisztharmat ellen a megbízható védelem elérése érdekében a készítményt a virágbimbók megjelenésekor, a virágzás elején és fővirágzáskor javasolt kijuttatni. Szabadföldi szamócában és ribiszkében 0,45 l/ha, hajtatottban szamócában 0,3 l/ha dózisban.

Dísznövényekben lisztharmat ellen a kezeléseket a kezdeti tünetek megjelenését követően célszerű elkezdeni, és a fertőzés erősségétől függően kell megismételni.

 

Kapcsolódó csomagok

4 ha

Szőlő lisztharmat

A szőlő alap gombaölőszer-párosa
Csomagkedvezmény!

Keverhetőség

Hatásspektrum

Lisztharmat, monília, varasodás

Hatásmechanizmus

A miklobutanil hatóanyag jelenlétében a gombák ergoszterol-bioszintézise blokkolva van, így a gombák sejtmembránja nem tud megfelelően kiépülni. Ennek következtében a károsító gombák továbbszaporodása megáll.
A levél felületére kerülve azonnal felszívódik a bőrszöveten keresztül, majd a nedvkeringésbe kerülve egyenletesen eloszlik a növényben és belülről védi.

 

A Talentum 20 EW azonos a Systhane 20 EW 04.2/6845-1/2016. NÉBIH forgalomba hozatali engedély számon engedélyezett gombaölő permetezőszerrel!

Figyelmeztetés
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Közepesen veszélyes
Tűzveszélyesség Kevésbé tűzveszélyes
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám A Talentum 20 EW azonos a Systhane 20 EW 04.2/6845-1/2016.
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek