Szakcikkek

Új megközelítés az ESCA körbe tartozó kórokozók elleni védekezésről

Volt idő, amikor  elkerülhetetlen rosszként gondoltak rá a szőlészek. Ha bekerül az ültetvénybe, akkor a tőke drasztikus metszése, jó tápanyagellátása volt a fő eljárás a pusztítás lassítására.

A Kwizda a biológiai szemlélet jegyében 2010 óta Dr Dula Bencénével vizsgálatsorozatot folytat szabadföldi alkalmazás, oltvány iskolai, és mesterséges tenyészedényes módszerrel a tünetegyüttes jobb megismerése, és az ellene való hatékony védekezés kidolgozása céljából.

Az alapfeltételezés az volt, hogy a szőlőt, mint monokultúrát tekintettük és megnéztük, hogy a telepítéstől kezdve mivel tudjuk segíteni a lehető legjobb egészségi állapot fenntartását. Újratelepítéseknél, pótlásoknál ha megnézzük a pusztuló oltványok gyökérzetét kevés harmadlagos gyökeret találunk, és azok is pusztulnak, belőlük a Pythium fajokra jellemző gomba hífák mutathatóak ki. Ez a felismerés, hozta azt a gondolatot, hogy a Pyhtiumok elleni harcban eredményesen alkalmaztató Trichoderma használatával javítható a telepítések eredményessége, az álló ültetvények egészségi állapota.

Oltványiskolákban a Trifender a kiültetése után beöntözéssel alkalmazva  Magyarország három különböző tájegységén, Aldebrőn, Tapolcán és Pécsen is jó eredményt hozott. A kezeletlenhez és a standard készítményekhez viszonyítva javította az oltványok eredési %-át, mintegy 10%-al növelte az 1. osztályú növények arányát, az alanyok keresztmetszetében látható tünetek (belső szöveti nekrózis) alapján a kezeletlenhez viszonyítva hatékonyan gátolta a növények talajból kiinduló fertőzését.

Az ültetvénytelepítésénél sikeresen alkalmazható eljárás a visszametszett oltványok Trifender WP (0,5kg/100lvíz) +Yeald (0,15 l/100l víz) keverékébe áztatása. Illetve pallósos telepítésnél ehhez a keverékhez DCM Aquaperla (0,3 kg/100 víz) adása és az így előállított keverékkel készített mártópép alkalmazása.

Az álló ültetvényekben két megoldási irányban folynak a kísérletek. A friss sebfelületek Trihodermával történő zárása, melyeket Dr Dula Bencéné vezetésével végzünk.

A következő megállapításokat lehet tenni:

  • A lombhullás után begyűjtött, tavasszal lepermetezett vesszővégekben talált belső szöveti elszíneződés mértéke szoros összefüggést mutat az adott parcellákon alkalmazott kezeléssel.
  • A TRIFENDER és a standard miklobutanil hatékonyan zárta le a friss metszési sebeket, megóvta a vesszőket a spontán fertőzéstől a kezeletlenhez viszonyítva.
  • A Trichoderma asperellum 2 mm szövetmélységből is visszanyerhető volt a lombhullás után begyűjtött kezelt vesszővégekből.

A másik irányzat a nagydózisú talajkezelés Trifender WP-vel, ahol 2x3 kg/100 l víz/ha dózissal márciusban és májusban sorban beöntözve történik a kezelés.

Ennek az eredménye a látványosabb éven belül is, a leromlásnak indult tőkék levél és hajtás növekedése látványosan javult.

A kísérleteink jelenlegi szakaszában elmondható, hogy Trifender WP alkalmazásával hatékonyan tudjuk megakadályozni, illetve lassítani az ESCA tünetegyüttes kialakulását, terjedését. A telepítéskori alkalmazás már kiforrott technológia ajánlatként javasólható sok referenciával, jelentős területű sikeres alkalmazással.

Az állománybani alkalmazás tesztelése a biztató eredmények hatására tovább folyik, és a talajkezelés és lombkezelés együttes alkalmazásával sikeres technológiát tudunk adni a termelők számára.


Képgaléria

A pusztuló oltványok gyökérzetét kevés harmadlagos gyökeret találunk. A Pythium fajokra jellemző gomba hífák mutathatóak ki. Kezeletlen állomány Kezelt állomány ESCA tőkepusztulás Tünetek levélen
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre