Szakcikkek

Néhány tipp a mikrobiológiai termékek használatához

Hogyan használjuk kombinációban a Trifender Pro-t és az Artis-t?

A mikrobiológiai hatóanyagok használata szerencsére mára már nem kuriózum, hanem elfogadott és széles körben alkalmazott védekezési  lehetőség. Csökkentheti, jó esetben kiválthatja a kemikáliák használatát és ezzel környezetbarát módon védekezhetünk a növényeinket támadó talajlakó kártevők vagy kórokozók ellen. A Trifender® Pro a talajból fertőző kórokozók, pl.: fuzárium, pítium, fehérpenész, stb. ellen míg az Artis® a talajlakó rovarkártevők, pl.: tripsz lárvák, fonálférgek,  pajorok ellen veszi fel a harcot. Sajnos egyre gyakoribb probléma, hogy egy-egy területen már mindkét ellenfél, a rovarok, és a káros gombák ellen is védekezni kellene. Viszont mivel a Trifenderben lévő gomba egy „hiperparazita”, azaz minden más talajlakó gombát megtámadó agresszív törzs, az együttes használatuk nem lehetséges!

Ezért aztán egyre gyakrabban hangzik el a kérdés:

De akkor hogyan is használjuk kombinációban a Trifender Pro-t és az Artis-t?

A területen uralkodó fő problémától függően el kell döntenünk, hogy a rovarok, vagy a gombák ellen indítjuk el a védekezést, és ennek megfelelően állíthatjuk be a kijuttatások sorrendjét.

1. Ha a Trifender®-el kezdjük a terület kezelését, akkor a Artis® (vagy Bora®, Öko-ni®, Contans®) kijuttatásával minimum egy hónapot várni kell, mert körülbelül ennyi idő alatt ürül ki a Trichoderma gomba a területről.

2. Ha az Artis®-sal történt az első kezelés akkor a Trifender®  tulajdonképpen bármikor kijuttatható (pl.: egy hirtelen fellépő palántadőlés blokkolására), mert rá nincs semmilyen hatással az Artis® hatóanyaga, ellenben a kezeléstől kezdődően az Artis® további hatására már nem lehet számítani.

3. Gyakran alkalmazott az őszi-tavaszi váltás is. Ilyenkor a fő kultúra vetése-, vagy palántázásakor elindítjuk a kezelést valamelyik hatóanyaggal (vagy hatóanyagokkal), és ezt visszük végig az adott kultúrában, majd a szezon után, de még a tél beállta előtt helyezzük ki a másik gombát (vagy gombákat).

4. A Trifender® nem ellenben a többi mikrobiológiai hatóanyag keverhető egymással (Artis, Bora, Ökoni, Contans. Az őszi-tavaszi módszer esetében gyakori is, hogy az Artis®, Bora®, Öko-ni® egy menetben kerül ősszel kijuttatásra a telelni vonuló rovarok, illetve a fehérpenész áttelelő képletei, a szkleróciumok ellen

5. A hasznos baktériumok törzstől és fajtól függetlenül akár tank keverékben is keverhetők a mikrobiológiai hatóanyagokkal, sőt a legtöbb esetben jobb, gyorsabb hatást ad a gombák és a hasznos baktériumok együttes alkalmazása.