Szakcikkek

„Vészharangok” a zöldségtermesztésben!

Bio megoldásokkal a klímaváltozás ellen

Az már hazánkban is letagadhatatlan hogy az éghajlatunk kis lépésekben ugyan, de gyökeresen megváltozott az elmúlt 10-12 év alatt. Pár éve még inkább csak egy-két „vészcsengő” kezdett figyelmeztetőleg csilingelni erről, de mostanra már inkább „vészharangok” szólalnak meg minden fagymentes tél után, ami már komolyan elgondolkodtató kell, hogy legyen minden növénytermesztőnek.

A sok közül most csak két fontos probléma „kongó harangjára” hívnánk fel a figyelmet:

  • Elsőnek az utóbbi évek enyhe telei miatt túlszaporodott talajból támadó kórokozók (pl.: fuzárium, pítium, verticílium, szklerotínia, stb.) okozta kártételekre, amelyek egyre gyakoribbak és sajnos egyre korábban jelentkeznek. Ezek a kártételek később már szinte egyáltalán nem orvosolhatók, hiszen a kémiai védekezési lehetőségek már a konvencionális termesztésben is nagyon korlátozottak a hatóanyag kivonások miatt.

  • Valamint arra, hogy a klímaváltozás miatt a biostimulátorok alkalmazása sajnos már nálunk sem divat, hanem egy megkerülhetetlen szükséglet. A szélsőségessé vált időjárási viszonyok között a növények megfelelő működéséhez már nem önmagában elég csak a megfelelő mennyiségű tápanyag kijuttatása, biztosítani, stimulálni kell azok hatékony felvételét, mozgását és beépülését is.

  Talajlakó kórokozók:

A talajlakó, talajból fertőző gombák kértétele sokkal nagyobb probléma annál, mint azt sokan gondolnák. Azt látjuk, mikor a kórokozók  a korai kártétel miatt az állomány nagyfokú, sok esetben akár teljes pusztulását okozzák, de azt már nem, mikor már egy kisebb fokú fertőzés esetén jelentős termés kiesést okoznak, hiszen egy 10-20%-os gyökérvesztésnél látható tünetek szinte nincsenek is!

  Trifender® Pro:

A Trifender® Pro a Trichoderma asperellum hasznos talajlakó gombaT34-es gombatörzsből kialakított mikrobiológiai termésnövelő készítmény. Ez törzset Spanyol talajokból szelektálták, így a mediterrán, melegebb klimatikus viszonyokat jobban tolerálja, minta a Trifender® WP T1-es, hazai talajból izolált törzse. Sajnos a klímaváltozás miatt már Magyarországon is indokolttá vált a nyári időszakokban fellépő folyamatos hőségnapok miatt a magasabb hőtűrésű törzs használata. A jobb melegtűrés mellett további fontos alkalmazási előnye, hogy laboratóriumi mérések alapján 10-15%-kal agresszívebb és gyorsabb hatású a T1-es törzsnél, amelyet a gyakorlati tapasztalatok is alátámasztottak. Az egyéb tulajdonságokban, mint például a cellulóz bontó hatás, antibiotikum termelő képesség, térparazitizmus, mikroelem mobilizáló és auxin termelő képesség  terén a két gombatörzs hatásmechanizmusa és működése is megegyezik, vagyis ugyanazokat a már megszokott hasznos tulajdonságokat várhatjuk el a Trifender® Pro-tól, mint az  eddig alkalmazott Trifender® WP-től.

  Biostimulálás:

Minden növényi életjelenséghez fehérjékre és növényi hormonokra van szükség. A megfelelő tápanyagfelvételhez, a hajtásnövekedéshez, a virágzáshoz, a terméskötéshez és később annak érleléséhez is. Ám ehhez előbb maguknak a fehérjéknek és hormonoknak is fel kell épülniük, ez pedig energia igényes folyamat, amit akár szélsőséges klimatikus körülmények között is biztosíthatunk a növényeiknek plusz aminosavakkal és algakivonatokkal.

  Amino Total  -  A „Bionitrogén”, ha kell egy kis plusz energia…

A vízhiány, a tápelemhiány, a túlkötés, de a hőség vagy a hideg túlélése is hatalmas erőfeszítést, energiát követel a növénytől. Az aminosavas növénytáplálás célja tehát az, hogy a különösen nagy energiabefektetést igénylő életciklusokban egy lökést, egy kis „plusz energiát” adjunk a zöldség kultúráknak. Az Amino Total a legtöményebb növényi aminosavat tartalmazó öntözhető biostimulátor, ami energiát spórol a növényeknek, javítja azok kondícióját, növeli a pollentermelést, javítja a terméskötődést és a tápelemek felvehetőségét. Intenzív növekedési időszakban elősegíti a vegetatív növekedést és fokozza a pollenkötést. Fő alkalmazási területe a vegetatív folyamatok szabályozása, a zöld tömeg növelése, de hőstresszoldó és színesítő hatása is kiemelkedő.

  Alga 600  -  Az „Algabomba”, ha kell egy kis plusz stimulálás…

A kertészeti növényeknél két kiemelt fontosságú életszakasz a gyökeresedés és virágzás időszaka. Ezekben a nagy terhelésű fonológiai fázisokban a növények minden energiájukat a gyökérzet-, illetve a virágok képzésére és a kötődésre fordítják. Ha ilyenkor nem állnak rendelkezésre a szükséges növényi hormonok, gyengül a gyökérzet, csökken a megtermékenyülésre képes virágok száma és maga kötődés, termékenyülés is. Az Alga 600 a legtöményebb algakivonatot tartalmazó bio termesztésben is engedélyezett biostimulátor, amely tápoldatozással, akár egyéb tápanyagokkal egy menetben is kijuttatható. Magas hormon tartalma stimulálja a növények életfolyamatait. A növekedési hormonok mellett egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyek könnyen beépíthető többlet tápanyagot biztosítanak a növényeknek és csökkentik a környezeti stressz hatásokat is. Erősíti a gyökérzetet, javítja a termésminőségét és jelentősen növeli a termésmennyiséget, ezért nagyon fontos, hogy a fokozott terhelés miatt a megnövekedett tápanyagigényt is fedezzük, hiszen csak így tudja majd a növényük a kialakult terméstöbbletet megfelelően kinevelni.