Szakcikkek

Hogyan fokozhatjuk a repce termésbiztonságát?

A repcében a legfontosabb kórokozó a Sclerotinia sclerotiorum, amely ellen a korszerű repcetermesztés során a termelők már megtesznek mindent, hogy csökkentsék a betegség okozta kártételt.

E betegség mellett, 2019-ben a Verticillium longisporum tüneteivel (1. kép) és kártételével is szembesültünk. A Sclerotinia és Verticillium kitartó képleteinek csírázása következtében, elsődlegesen a micéliumok által a talajból gyökéren keresztül fertőződik meg a növény. Mindkét betegség következményeként ezermagtömeg csökkenés lép fel, és a kényszerérésből adódó pergési veszteség, amely a terméseredményt negatívan befolyásolja.

A kényszerérés miatt fellépő pergési veszteség, állomány alján megfigyelhető repce kelés Egészséges állomány, pergési veszteség nélkül, nincs repce kelés az állomány alján

A talajból fertőző gombabetegségek ellen biológiai megoldásként a Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmazó készítményeket is bevethetjük. A PS Perfect Pro-ban lévő Trichoderma asperellum T34-es törzse, rendkívül jól kolonizálja a repce gyökerét, a rizoszférában és a talajban egészséges körülményeket teremt a repce számára. A talajból fertőző kórokozók (Sclerotinia, Verticillium) kártételét mérsékli. A Trichoderma asperellum T34-es törzse, foszfor mobilizáló hatása révén, a talaj természetes foszfor tartalmát jobban hasznosítja a repce. A készítményben lévő foszfor, nitrogén és cink, a növény kezdeti fejlődését is pozitívan befolyásolja, növeli a zöldtömeget és a gyökértömeget (1. diagramm). A tél beállta előtt kellően megerősödött állományunk lesz. Az elmúlt két évben elért terméseredmények (2. diagramm) ezen előnyös hatások együttes következtében léptek fel.

Vetéssel egymenetben a PS Perfect Pro-t mikrogranulátum szóróval felszerelt vetőgéppel 20 kg/ha dózisban tudjuk kijuttatni, így munkamenetet spórolunk meg a bedolgozást igénylő többi biopreparátumunkhoz képest.

Az elmúlt két évben több ismétléses repcében beállított kísérleteinkben visszaigazolódik az, hogy a Trichoderma gombát tartalmazó mikrobiológiai készítményünk a PS Perfect Pro növeli a termésbiztonságot, a termés mennyiségét, és a kórtani problémákat képes mérsékelni, így használatával javul a jövedelmezőség.