Szakcikkek

A Pannon Starter Perfect Pro trichoderma készítménnyel napraforgóban elérhető eredmények

Az olajos növények vetésszerkezeten belül elfoglalt egyre nagyobb aránya miatt a betegségek kockázata nő.

A napraforgó esetében a gombabetegségek okozzák a legnagyobb terméskiesést csapadékos évjáratban. A gombabetegségek közül a legjelentősebb a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), ami akár 50-70%-os, szárazabb évjáratban is 5-10 %-os veszteséget idézhet elő. Gazdanövény köre széles (repce, szója, borsó, stb.), szinte minden kétszikű növényt fertőz. A szklerotínia kitartó képletei a szkleróciumok évekig megőrzik fertőzőképességüket, a belőlük fejlődő micéliumok idézik elő a szártő megbetegedését. Aszályos, forró nyarakon a Macrophomina phaseolina kártétele is csökkenti a termést. A mikroszkleróciumokból fejlődő micéliumok szintén talajon keresztül fertőzik a 3-4 leveles napraforgót (a tünetek a tenyészidőszak második felében jelentkeznek). Mindkét betegség esetében a szállítószövet károsodása miatt  megszűnik a szárazanyag és olaj beépülése a kaszatokba.

Mi a közös ezekben a kórokozókban? Mindkettő a talajból fertőz, és itt van rá megoldás is!

Tudjuk csökkenteni kártételüket!

Ezen gombafajok védekezésre felhasználható természetes ellensége a Trichoderma asperellum gomba. A Kwizda kínálatában található a rendkívül hatékony T34-es törzs. Ezt mintegy 300 Trichoderma törzsből sikerült kiválasztani, mely a leghatékonyabbnak bizonyult a talajlakó gombák ellen (Sclerotinia, Fusarium, Phytium, Macrophomina, stb.).

 Mire képes a T34?

 1. Kolonizálja a kultúrnövény gyökerét, így is védve a növényeket a talajból fertőző kórokozóktól
 2. Növeli a növény természetes ellenállóképességét az indukált szisztemikus rezisztencia révén
 3. Korokozó gombák szaporodását gátolja az enzimtermelés- és azok parazitálása révén
 4. Növényi maradványokat, fertőző inokulumokat lebontja, tápanyagfeltárást végez

Egyedülálló, innovatív készítmény a Kwizdától a Pannon Starter Perfect Pro 200 milliárd spóramenyiséggel hektáronként!

A Trichoderma tartalmú mikrogranulátum starter hatást biztosít a növény korai fejlődéséhez, mely előnyét egészen a virágzásig megtartja. A Trichoderma hatás révén a gyökér kolonizálásával mintegy „pajzsként” véd a talajból fertőző kórokozók elsődleges fertőzésével szemben.

A mikrogranulátum szemcséire a Trichoderma asperellum gomba leghatékonyabb, T34-es törzsét „ragasztottuk fel”. Ezt a készítményt 20 kg/ha dózisban vetéssel egymenetben kijuttatva ajánljuk.

Minden évjáratban ajánlott a Pannon Starter Perfect Pro használata?

Az elért eredmények alapján igen! Ha a csapadékos évjárat miatt magas a kórtani kockázat, akkor jelentősen csökkenti a Sclerotinia primer fertőzését, növeli az olajtartalmat, a termés mennyiségét, és fokozza a termésbiztonságot. Ha aszályos az év, akkor a közvetlen termésnövelő hatása érvényesül. Vizsgálatainkban 2019-ben a felsőnánai Terepszemle kísérleteinkben jelentősen növelte a növények fotoszintetikus aktivitását, jobb korai fejlődési erély volt tapasztalható. A termést +10,3 %-al növelte és a Macrophomina gyakoriságát is csökkentette (1. diagramm), a Sclerotinia fertőzés gyakorisága 1% alatt volt minden kezelésben, a kontrollban is.

2019-ben a Kwizda Termékfejlesztési kísérleteiben országosan 14 helyszín átlagában, a termést +7,68 %-al növelte úgy, hogy ezeken a helyeken Sclerotinia fertőzöttség 2% alatt maradt a kezeletlen kontrollban is (2. diagramm). A 2018-as évben a Terepszemle kísérleteinkben a Sclerotinia primer fertőzését jelentősen 16,3%-ról 6,9%-ra csökkentette a PS Perfect Pro, és emellett a termést +17%-al növelte (3. diagramm).

Kiknek ajánljuk?

 • Ha a vetésszerkezeten belül sűrűn kerül vissza a napraforgó önmaga után, vagy a Sclerotinia gazdanövényei (repce, szója).
 • Ahol a talaj foszfor szolgáltató képessége a talajadottságokból vagy az adott évben a környezeti stresszből (száraz- vagy vízzel túltelített hideg talaj) adódóan korlátozott a kelést követő 1-1,5 hónapban.
 • Ahol már a Macrophomina is terméscsökkenést idéz elő.
 • Betegségekre érzékenyebb napraforgót termesztenek.
 • Intenzív technológiát folytatóknak, akik az időjárás okozta kockázatot a minimálisra akarják csökkenteni.
 • Magasabb termésszint elérésére és jövedelmezőségre törekednek
 • Mikrogranulátum szóróval rendelkeznek

Ha nincs mikrogranulátum szóró, vagy talajfertőtlenítést kell alkalmazni, akkor a Trifender Pro-t kell használni, mely grammonként 110 millió spórát tartalmaz. A poralakú készítményt 0,75–1 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 1,0 %-os töménységű vizes szuszpenzióban, a vetés előtt kell a talajfelszínre permetezni, majd bedolgozni. Bedolgozást igénylő herbicidekkel (pl. Benflunova) együttesen kijuttatható.        

Az olajos növények magas aránya a vetésszerkezetben nagy kockázatot jelent a jövedelmezőség szempontjából. Azonban ha a harmonikus tápanyagellátást szem előtt tartva, okszerűen a fungicides kezeléseket alkalmazva, a technológiába illesztve alkalmazzuk a Trichoderma készítményeinket (Pannon Starter Perfect Pro, Trifender Pro), a Sclerotinia primer fertőzését minimálisra tudjuk csökkenteni, meggátolva a kórokozó további terjedését, növelve a termés mennyiségét.