Szakcikkek

Trichoderma gombák a napraforgó-növényvédelemben

A napraforgó esetében csapadékos évjáratban a gombabetegségek okozhatják a legnagyobb terméskiesést. Ezek közül a legjelentősebb a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), csapadékos évben akár 50-70%-os, míg szárazabb évjáratban 5-10%-os veszteséget előidézve. Gazdanövényköre széles (repce, szója, borsó, stb.), szinte minden kétszikű növényt fertőz.

A szklerotínia kitartó képletei – a szkleróciumok – évekig megőrzik fertőzőképességüket, a belőlük fejlődő micéliumok idézik elő a szártő fertőzését (1. kép), illetve csapadékos meleg időjárás esetén apotéciumokat fejleszt, és az innen kiszabaduló aszkospórák a szár középső részét és a tányér fertőzését idézik elő.

 

Vegyszermentes gombagyérítés!

Mi a közös ezekben a kórokozókban? Mindegyik a talajból fertőz, és ugyanitt van rá a megoldás is. A káros gombafajok talajban élő természetes ellensége a Trichoderma asperellum gomba. A Kwizda kínálatában található egy rendkívül hatékony törzs, a T34. Ezt mintegy 300 Trichoderma törzből sikerült kiválasztani, mely a leghatékonyabbnak bizonyult a talajlakó gombák ellen (Sclerotinia, Fusarium, Phytium stb).

Mire képes ez a faj?

1. Kolonizálja a kultúrnövény gyökerét, így is védve a növényeket a talajból fertőző kórokozóktól.
2. Növeli a növény természetes ellenálló képességét az indukált szisztemikus rezisztencia révén.
3. Kórokozó gombák szaporodásának gátlása az enzimtermelés és azok parazitálása révén.
4. Növényi maradványokat, fertőző inokulumokat lebontja, tápanyagfeltárást végez.

Sclerotinia primer fertőzés tünete

Az utóbbi években, főként a keleti országrészekben a Macrophomina phaseolina, a hamuszürke szártőkorhadás lépett elő, mint jelentős gazdasági kártételt okozó betegség. A tenyészidőszak vége felé a gazdák sokszor azt hiszik, hogy a magas hőösszeg miatt a napraforgó megérett, pedig igazából a betegség okozta hirtelen fellépő hervadásról van szó (2. kép).

Macrophomina phaseolina kártétele

 

A fertőzött szármaradványok és a mikroszkleróciumok  fertőzési forrást jelentenek, és a fertőzés már korán bekövetkezik a fiatal napraforgónál. Kedvező vízellátás mellett sokáig tünetmentesek  a növények, viszont az ezredforduló óta tapasztalható forró, csapadékszegény nyarakon egyre nagyobb mértékben károsít. A vetésváltás se jelent igazából megoldást, mert a naparaforgón túl a kukorica, a cukorrépa is gazdanövénye.

Hogyan illeszthetjük a technológiákba?

A hasznos gombafaj mesterségesen felszaporított, igen agresszív T34-es törzsét tartalmazza a Trifender Pro, grammonként 110 millió spóra csíramennyiségben. A poralakú készítményt 0,75-1 kg/ha dózisban, legfeljebb 1,0 %-os töménységű vizes szuszpenzióban, a vetés előtt kell a talajfelszínre permetezni, majd bedolgozni.

Ha rugalmasabb megoldást szeretnénk, akkor a Pannon Starter Perfect Pro mikroganulált készítményt kell alkalmazni vetéssel egymenetben. A Pannon Starter Perfect Pro minden egyes grammjában 1x107   Trichoderma  spóra található,  amely mennyiség egyedülálló a piacon, és ami elsődleges feltétele a termékhatékonyságnak.

A fejlesztéseinknek köszönhetően kiváló fizikai és minőségi paraméterekkel rendelkező mikrogranulátum starter és Trichoderma gomba gyári kombinációja,  azaz kettős hatással rendelkezik!

A magárokba kijuttatott mikrogranulált műtrágya egyik hatásával a napraforgó kezdeti fejlődését segíti, míg a Trichoderma asperellum a növény gyökerét kolonizálva védi a káros gombák fertőzésétől.

Ezt a készítményt 20 kg/ha dózisban ajánljuk.

 

Milyen eredményeket értünk el a Pannon Starter Perfect Pro-val és a Trifender Pro-val?

A tavalyi termékfejlesztési kísérleteinkben a kezeletlen kontrollparcellák átlagban 4,6 t/ha termést, míg a Pannon Starter Perfect Pro-kezelést kapott parcellákon átlagban 5,39 t/ha termést mértünk. A starteres parcellák terméséhez viszonyítva a Pannon Starter Perfect Pro-parcellák

(1. diagramm). Macrophomina elleni hatékonyságot szántóföldi körülmények között is vizsgáljuk, az eddigi eredmények biztatóak.

 

A 2017-2018-as  évben a Trifender Pro-val 5 helyszínen állíttattunk be hivatalos kísérleteket. A kezelt parcellákon napraforgó esetében +7,6% terméstöbbletet mértünk az 5 helyszín átlagában (2. diagramm).

Az integrált növényvédelem elemeinek alkalmazásával, a harmonikus tápanyagellátást szem előtt tartva, okszerűen a fungicides kezeléseket alkalmazva és a technológiába illesztve a Trichoderma-készítményeinket, a szklerotínia primer fertőzését minimálisra tudjuk csökkenteni, meg- gátolva a kórokozó további terjedését, növelve a termés mennyiségét és minőségét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein Róbert biotermék-menedzser
Kwizda Agro Hungary Kft.