Szakcikkek

Táplálunk és védünk a kalászosokban is

Az őszi búza kikalászolása és korai érése közötti 4-5 hetes fázisban, időjárási körülményektől függően ki van téve számos gombafaj, köztük a Fuzárium fajok támadásának. Fogékonysága miatt akár meleg (F. Graminearum), akár hűvös, de párás, csapadékos időjárás uralkodik (F. Culmorum), nagy a veszélye a fertőződésnek.

Az 5-10%-os mennyiségi veszteség mellett sokkal súlyosabb a minőségben bekövetkezett kár, ami a gombák toxintermelő képességének a következménye (zearalenon, DON toxin stb.). A humánegészségügyi veszély nagy, erős toxinszennyezettség esetén akár az egész termés is eladhatatlanná válik. Az ellenük való védekezés komplex feladat. Az ellenálló fajták nemesítése, agrotechnikai, vetésváltási, biológiai módszerek használata mellett a kémiai védekezés meghatározó szerepe vitathatatlan. Fontos a megelőző lombhigéné, a nem eltúlzott, harmonikus N-táplálás a gyommentes állapot és a növényállomány „energetizált” állapota is. A növényvédő szer hatóanyagainak megválasztásánál hatástartamuk hossza, a fuzáriumfajok mellett egyéb kalászt veszélyeztető kórokozók elleni hatásbiztonságuk és a növény vitalizált állapotának támogatása is szempont lehet. Jusson eszünkbe, hogy a fuzáriumfajok - mint nekrotróf kórokozók - ellen a növény „fiatalon tartásával”, az etilénszint csökkentésével is az öregedő szöveteket kedvelő kórokozó ellen védekezünk. A kijuttatás időzítése fontos, a leghatékonyabb védekezést a teljes virágzás idején (BBCH 63-65) tudjuk elvégezni. Törekedjünk kettősréses szórófej használatára, és megfelelő adjuváns használata is jelentősen emelheti a hatékonyságot.

A kórokozók elleni védekezés mellett a növény tápláltsági állapota, fotoszintetikus aktivitása is fontos a nagy és jó minőségű termés realizálásához. Ebben a fenológiában azonban az időjárási helyzet nem mindig kedvez a tervezett szilárd fejtrágya hasznosulásának, mert igen kis valószínűséggel kap annyi csapadékot a terület, ami a N-hatóanyag felvehetőségét maradéktalanul biztosítja. Joggal adódik a megoldás: használjunk folyékony N-formát, amelynél a felvehetőség maradéktalanul biztosított. Itt viszont újabb problémába ütközünk: ebben a fenológiában UN-oldatok kijuttatása szinte biztos, hogy erős perzselési tüneteket okoz, ami nem szolgálja a kitűzött célt: a növény harmonikus és kíméletes táplálását. Van azonban megoldás: olyan N-forma választása, amely semmilyen körülmények között nem károsítja a kultúrnövény szöveteit, meleg, verőfényes napokon sem okoz levélperzselést, és hosszan tartó N-leadásának következtében nem okoz „sokkot” sem a hirtelen nagy mennyiségű tápanyagfelvétel. Az pedig további segítség, ha fotoszintézist és fehérjeszintézist támogató hatóanyagokat is tartalmaz (Mg, S). Az ilyen nyújtott N-leadású fejtrágya hasznosulása többszöröse a szilárd formában kijuttatott műtrágya hatásának. Ezeknek a felvetéseknek, problémáknak a megoldására tökéletesen alkalmas az Azospeed-Green Star termékpár.