Szakcikkek

Trichoderma készítmények az intenzív búzatermesztés technológiájába iktatva

A termesztés során első lépésként a kívánt tőszám és a homogén, egyöntetű állomány biztosítása a cél. A gyökérváltáson átesett növényeket a Trichoderma gombák pozitív élettani hatásai támogatják.

A Trichoderma asperellum T 34-es törzse képes a búza gyökerét kolonizálni (behálózni) és a talajban lévő káros gombák szaporodását, fejlődését gátolni. Ehhez szükséges a nagy spóramennyiség is, amely csak a Trifender Pro készítményben található. A Fusarium elől „eleszik” a tápanyagot, aminek hatására képes a későbbi Fusarum fertőzés mértékét csökkenteni. A talaj mikrobiológiai egyensúlyát helyreállítja, mert a Fusarium gombák helyett megkezdi a szármaradványok bontását. „Auxin” jellegű vegyületeket termelnek, ami a növény zavartalan korai fejlődését biztosítja. Javítja a növény természetes ellenállóképességét egyéb kórokozókkal szemben.

Milyen előnyökkel jár a Trichodermák használata?

Hatása Előnye Hozadéka
 Gyorsabb korai fejlődési erély  Korábbi bokrosodás  Jobb télállóság
 Nagyobb gyökér-és levél tömeg  Jobb fotoszintetikus aktivitás  Nagyobb termés
 Kórokozó gombák visszaszorítása  Fusariumos csírapusztulás kiküszöbölése, egészségesebb növények  Kívánt tőszám elérése

Milyen megoldások vannak a kijuttatására?

Lehetőség van a Trifender Pro kipermetezésére, majd talajba dolgozására, illetve akik rendelkeznek mikrogranulátum szóró adapterrel, azoknak vetéssel egymenetben a PS Perfect Pro alkalmazására.