Strip-10®

Strip-10®

Strip-10®
Kiemelt hatás

Speciális hernyóölő

Folyékony rovarölő permetező szer.

A lepkék lárváinak (hernyók) rendellenes vedlését előidéző, újgenerációs készítmény.

Kategória és hatáskifejtés
III. kategória
Kontakt
Hatóanyag tartalom
240 g/l metoxifenozid
Kiszerelés
0,5 literes műanyag flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Paprika Gyapottok-bagolylepke 0,5 l/ha 3 nap
Paradicsom Gyapottok-bagolylepke 0,5 l/ha 3 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI

Képgaléria

Ostrinia - kukoricamoly lárvája: A petecsomóból kikelve már hámoz, lyuggat a kicsi hernyó. (fotó: Fehér Tamás) Gyopottok-bagolylepke kártétele paprikán (fotó: Bakodi Gyula) Gyapottok-bagolylepke kártétele paradicsomon (fotó: Vig Ágnes) Gyapottok-bagolylepke hernyója (fotó: Bakodi Gyula) Gyapottok-bagolylepke hernyó kártétele kukoricán (fotó: Bakodi Gyula) Rovarkártétel utáni másodlagos fuzáriumfertőzés (fotó: Sebestyén István) Gyapottok-bagolylepke hernyója. Még a muskátlit sem kíméli (fotó: Kovács András)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

A kezeléseket előrejelzésre alapozva az egyes kártevők életmódja szerint eltérő időben kell elvégezni.

Almában almamoly ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést 0,4–0,5 l/ha-os dózisban, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 7–10 naponként blokkszerűen 2–3 alkalommal ismételjük meg.
Aknázómolyok ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősődésének idején, a tojásrakás előtti napokban, ill. a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen 2–3 alkalomal, 7–10 naponként ismételjük meg.
A Strip-10® almában maximum 3 alkalommal használható 1 vegetációban.

Szőlőben szőlőmolyok ellen, lárvakeléskor 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljünk (a tojások ún. „fekete pajzs” állapota) 0,3 l/ha-os dózisban. A második nemzedék ellen közvetlenül a fürtzáródás előtt permetezzünk.

Kukoricában a molyok rajzáscsúcsától számított 2–4 nap múlva kell a készítmény kijuttatni, 0,4–0,6 l/ha-os dózisban.

Erdészetekben és közterületeken gyapjaslepke ellen lárvakeléskor, ill az attól számított két héten belül javasolt a permetezés 0,5 l/ha dózisban. A készítmény az áttelelt tojások ellen nem hatékony, viszont a fiatal lárvák nagyon érzékenyek rá. A hatóanyag megfelelő tartamhatással rendelkezik (jó esőállóság, napfényre nem bomlik) frissen kihajtott vagy lombos állományban kijuttatva.

Erdészeti csemetekertben, közterületen dísz- és útmenti sorfákon, díszcserjéken károsító gyapjaslepke lárvái ellen a védekezést a fiatal, L1-L2 fejlődésű lárvák ellen célszerű időzíteni. A készítmény lárvák általi megfelelő mértékű felvételéhez célszerű a kijuttatást legalább 50%-os lombosodás után végrehajtani.

Vadgesztenyefákon károsító vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezés esetén a kezelést előrejelzésre alapozva a tömeges tojásrakás időszakában, vagy a lárvakelés kezdetekor szükséges elvégezni nemzedékenként egyszer, hosszan tartó imágórajzás esetén nemzedékenként kétszer. A készítményhez egyes lombhullató díszfáknál nedvesítő szer hozzáadása javasolt. Díszcserjéken történő felhasználáskor előzetes fitotoxicitási vizsgálatot kell végezni.

Hajtatott paprikában és paradicsomban a gyapottok-bagolylepke ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozva kell a kezelést elvégezni a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is!

Gyümölcsösökben fokozzák a védekezés haté­konyságát az időben elvégzett zöldmunkák. Mivel a hatékonyág feltétele a kezelt növényi rész elfo­gyasztása, ezért a megfelelő permetléborítás el­engedhetetlen.

A gyümölcs, illetve a lombozat intenzív növekedé­si szakaszában a rövidebb permetezési szakaszo­kat alkalmazzuk.

A készítmény közterületen történő felhasználásá­nál a kezelés 22–03 óra között végezhető el, és az érintett lakosságot tájékoztatni kell róla.

A permetléborítás és a hatástartam fokozására a rovarölő és kontakt gombaölő szerekhez kifej­lesztett Designer® adjuváns használatát javasol­juk.

Keverhetőség

A permetléborítás és a hatástartam fokozására a rovarölő  és kontakt gombaölő szerekhez kifejlesztett Designer® adjuváns használatát javasoljuk.

Hatásspektrum

Lepkék hernyói:

kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke, almamoly, aknázómoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, szőlőmolyok, gyapjaslepke, vadgesztenye-aknázómoly

Hatásmechanizmus

A metoxifenozid az új M.A.C., ún. vedlést beindító hatásmódú vegyületek közé tarto zik. A hatóanyag felvétele után idő előtti, felgyorsított (azaz a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, megindul a kutikula képzése, de a régi a lárvabőrből nem tud kibújni és így éhen pusztul. A hatóanyag a hernyók minden fejlődési alakja ellen hatékony, melyet táplálkozás útján vesz fel, hatását a tápcsatornán ke resztül fejti ki, de kontakt és tojásölő hatása is van.

A Strip-10 azonos a Runner 2F 02.5/1954/5/2007 MGSZH számon engedélyezett rovarölő permetező szerrel.

Figyelmeztetés Nem szükséges
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás Nem szükséges
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év
Engedélyokirat szám 02.5/3468/2/2009
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek