Proplant

Proplant

Proplant
Kiemelt hatás

Kertészet általános gombaölője

Folyékony, felszívódó gombaölő szer emulzió koncentrátum formulációban.

Hatását talajon és levélen át is képes kifejteni, ezek mellett megelőző gyógyító és gátló hatással is bíró termék. Növénykondícionáló hatása is jelentős.

Kategória és hatáskifejtés
III. kategória
Felszívódó
Hatóanyag tartalom
722 g/l propamokarb
Kiszerelés
1 literes flakon, 0,2 literes flakon, 0,05 literes ampulla

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Palántanevelés Talajlakó gombák 0,15 % beöntözve nk.*
Palántanevelés Talajlakó gombák 0,3-0,4 l/m3 föld nk.*
Uborka kordonos Peronoszpóra 3 l/ha 3 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Burgonya Burgonyavész 3 l/ha 7 nap
Dísznövények Talajlakó gombák. 0,15–0,25 % nk.*
Erdészeti csemetekert Csávázás 5 l/t nk.*
Erdészeti csemetekert Talajlakó gombák. 0,15 % nk.*
Fejessaláta Peronoszpóra 0,15 % 21 nap
Fejessaláta Palántadőlés 0,15 % 21 nap
Hagyma Peronoszpóra 3 l/ha 14 nap
Hagyma Peronoszpóra 3 l/ha nk.*
Jégsaláta Palántadőlés 0,15 % 21 nap
Jégsaláta Peronoszpóra 0,15 % 21 nap
Krizantém 1 szál Talajlakó gombák. 0,15-0,25 % nk.*
Krizantém 2 szál Talajlakó gombák. 0,15-0,25 % nk.*
Paprika Palántaágy-fertőtlenítés 0,3–0,4 l/ha 7 nap
Paradicsom Paradicsomvész 3 l/ha 7 nap
Rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozva

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Palántadőlés kezdeti tünete (fotó: Varga László) Pítium tünete Palánta Yeald + Proplanttal kezelve Ugyanaz a palánta 3 nappal később A palánták védelmére
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Talajkezelés esetén talajfertőtlenítésre 1 m3 talajhoz 0,3–0,4 l Proplant®-ot 20-50 l vízben feloldunk, majd öntözőrózsával egyenletesen a talajkeverékre locsoljuk és alaposan bedolgozzuk.

Vetés, palántázás, dugványozás előtt (pl. paprika, paradicsom, uborka palánta) vagy közvetlenül ezt követően felületi talajkezelésre is használható 0,15–0,25 %-os töménységben. Különösen érzékeny pl. uborka palánták esetében 0,1–0,15%-nál töményebb oldat perzselési tüneteket okozhat.

A készítmény hatékonyságát Wuxal® Protect együttes alkalmazásával nagymértékben javíthatjuk

Burgonyában és paradicsomban fitoftóra elleni védekezést a tünetek megjelenése előtt szükséges elkezdeni és a fertőzöttség mértékétől függetlenül 10–14 naponként, 2–3 alkalommal célszerű megismételni. A hatás növelése céljából tapadásfokozó szer használata javasolt.

Uborkában peronoszpóra ellen a megelőző védekezés ajánlott 3,0 l/ha dózisban. A kezelést fertőzés erősségétől függően 8–14 naponként, 1–3 alkalommal célszerű megismételni.

Hagymában hagymaperonoszpóra ellen 4–6 leveles állapottól az előrejelzés alapján preventíven kell védekezni 3,0 l/ha dózisban. A permetezést a fertőzési nyomástól függően 8–14 naponként 3–4-szer célszerű ismételni. A permetlé megfelelő tapadása érdekében tapadásfokozó szer használata javasolt.

Salátában a palántadőlést okozó kórokozók ellen a növények beöntözéses kezelését már szikleveles állapotban célszerű elkezdeni 0,15 %-os oldattal. Az áttűzdelt palánták legkésőbb 5–6 leveles állapotig kezelhetők. A salátaperonoszpóra ellen közvetlenül kiültetés után javasolt permetezni, de legfeljebb 8–10 leveles állapotig. A fejesedést követően a készítmény már nem használható!

Dísznövényekben és erdészeti csemetekertekben a talajlakó gombák ellen – amenyiben talajfertőtlenítés nem történt – a vetésre, kiültetésre előkészített talajt közvetlenül a vetést, tűzdelést, palántázást illetve dugványozást megelőzően javasolt beöntözni0,15–0,25%-os töménységű oldattal. A cserepes és konténeres növények beöntözésére 0,15 %-os töménységű oldatot kell alkalmazni.

Keverhetőség

Hatásspektrum

Szabadföldi és zárt termesztőberendezésekben zöldség és dísznövénykultúrákban talajon át fertőző moszatgombák (Phythophthora, Pyhtium, Aphanomyces, Peronospora, stb.) ellen. Állomány vagy lombkezelésre, uborkában, vöröshagymában, salátában peronoszpóra, paradicsomban és burgonyában fitoftóra ellen alkalmazható.

Hatásmechanizmus

A hatóanyag meggátolja az érzékeny gombaszervezetek sejtmembránjainak kialakulását, a gombafonalak növekedését, a spórák képződését és csírázását. Különlegessége, hogy talaj- és levélkezelésre is alkalmas felszívódó hatású vegyület. A talajból hosszú ideig felvehető hatóanyagnak a megelőző, a sporuláció gátló és gyógyító hatása mellett kiváló növénykondícionáló hatással is párosul. A Proplant® kiváló védelmet nyújt a nehezen irtható talajlakó moszatgombák (pl.: peronoszpóra, fitoftóra, stb.) ellen.

Figyelmeztetés Figyelem
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 2
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám 16451/2003
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek