Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret

TERMESZTÉSI PROBLÉMA
Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret

Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret

Kedvenc gyümölcsfajainkat más-más kórokozók veszélyeztetik a leginkább. Sorra vesszük a szőlő, az alma és a csonthéjasok legfontosabb betegségeit.

 

MEGOLDÁS
Őszi lemosó permetezés fontossága

Őszi lemosó permetezés fontossága

A vegetációs időszak befejeződésekor – a lehulló lombbal együtt – az áttelelő spórák és tojások is megsemmisíthetők.

SZAKCIKK

Szabadalom növényvédő szerek hatásfokozására filmképző adalék segítségével
Az adjuvánsok, azaz a kémiai növényvédelem során elterjedten alkalmazott, hatásnövelő, vagy hatásbiztonságot előidéző anyagok számos szerepe...
2017. október 18.

Egy lemosó, ami nem mosódik le
A Vegesol R egy réz tartalmú, kontakt hatású fungicid és baktericid termék, ami növényi olaj alapú (linolsavas napraforgóolaj) hatás és tapa...
2018. február 13.

Amit a rezekről tudni kell
Kissé meghökkentő lehet első ránézésre ez a megállapítás. Hiszen első gondolatra az juthat bárkinek az eszébe, hogy vannak olyan termékek a ...
2017. október 18.

KÍSÉRLET


Vegesol R hatékonysága az őszibarack tafrinás betegsége ellen
Az őszibarack kultúrában kiemelt jelentősége és helye van a réztartalmú készítményeknek. A tafrinás betegség ellen már az őszi lemosó permet...
2017. október 18.

VIDEO

TERMÉK

Vegesol R
Vegesol R
Folyékony permetezőszer gombás és baktériumos megbetegedések ellen

Cosavet® DF Edge
Cosavet® DF Edge
Mikrogranulált, magas kéntartalmú gombaölő szer

Tünetek a szőlőben

A szőlőperonoszpóra tipikus évjárat függő betegség. Elképzelhető, hogy egy adott évben, bizonyos borvidékeken nem jelentkezik a betegség, viszont, ha a gomba fertőzéséhez optimális csapadékosabb időjárás uralkodik Magyarország területén, akkor nagy odafigyelést kíván a kórokozó elleni hatékony növényvédelem. Legkorábbi tünetek a levélen jelentkeznek, tipikus olajfoltok formájában. Később a vegetáció során a virágzatot, a bogyókat és a fürtkocsányt is megfertőzheti a kórokozó. A fertőzött részek elhalnak, a súlyosan fertőzött levelek lehullanak, amiről a betegség következő évben újra fertőzhet. Erősen csapadékos évjáratokban, mint amilyen pl. 2010 volt, akár teljes terméspusztulást is okozott ott, ahol nem tudták megfékezni a betegséget.

A szőlőorbánc már nem jelent ilyen nagy veszélyt a termelőknek, de számolni mindenképpen kell vele. A gomba a szőlőfürtöt nem fertőzi csak a leveleket, veszteséget a levelek korai lehullása miatti minőségi romlás és hozamveszteség jelenti.

Varasodó alma, tafrinás barack

Almatermésűkek legveszélyesebb betegsége a varasodás, ami a lombot, illetve a termést egyaránt károsítja. Ez azért fontos, mert a lombon megjelenő gomba kártétele nemcsak lombvesztést okoz, hanem ezeken a leveleken áttelelő képletek jövőre ismét megfertőzik az almafákat. A termésen megjelenő varas foltok pedig esztétikai, valamint tárolási problémákat jelentenek a termelőknek. 

Az őszibarack tafrinás betegsége az őszibarack legveszélyesebb betegsége és az egyik legkorábban (rügyfakadáskor) megjelenő betegség. Nagyon fontos a zsenge őszibarack-leveleket időben megvédeni a kórokozótól, mert a virágzó állományban már korlátozottak a lehetőségek. Ha rügyfakadáskor meleg az idő és még korai harmatképződés is felléphet, akkor a korokozó fejlődése nagyon gyors lehet, ami idő előtti levélhullást és termésveszteséget okozhat.

Tűzelhalás

Az ervíniás elhalás vagy más néven tűzelhalás baktériumos betegség, melynek tipikus tünete a hajtások hervadása, majd elszáradása és a háncs részek barnás elszíneződése, melyen később rothadó, vagy korhadó, vizenyős foltok jelennek meg. A barnás elszíneződést a baktérium okozza, amely a fa szállítószövetében terjed, majd idővel eltömíti azokat. A gyümölcsfa korától és méretétől függően a fertőzött nagyobb ágak hamar elpusztulnak, és néhány éven belül akár a teljes fa pusztulása is bekövetkezhet.

A gyümölcsfák baktériumos és gombás eredetű ágelhalását polifág kórokozók okozzák, melyek sok gazdanövényesek. Mivel fertőzött kéregszövetekben telelnek át, tavasszal a kedvező időjárási feltételek mellett könnyen bejutnak a virágokba és a hajtásokba, ahol a nedvkeringéssel gyorsan szétterjednek.