Zöldségfélék

Paprika ültetése, Bora használata

Tisztelt Varga Úr!
Cseresznye paprika palánta kiültetése előtt állunk a kérdésem az alábbi volna.

1. Csepegtetéssel szeretném a Borat kijuttatni a talajba. Kérdésem az volna, hogy milyen arányban kellene bekeverni, adott métere hány grammot hány liter vízben kell kijuttatni? Hogyan célszerű alkalmazni és mennyi időn belül kell megismételni? A Bora miben különbözik az Artistól?

2. A Yeald Plus-al kapcsolatban ültetéskor a palántákat mennyi időre kell bemártani az oldatba? Milyen %-ban és hány liter oldatot érdemes keverni?
Az ültetés után mikor érdemes lecsepegtetni egy Yeald Plus-os oldatot? Csepegtetéskor, hogy érdemes használni?

Válaszod előre is köszönöm!
Berki Mihály     2018. május 12. (794 napja)

5 Hozzászólás


Szia!
1. Minden biológiai készítménynél, így a Bora-nál is terület arányos a dózis, azaz a bakhát, vagy sor szélességét a hosszal megszorozva kijön a kezelendő felület mérete. A Bora esetében 3 kg/ha a dózis, Artisnál, Trifendernél 2 kg. Nem vízfüggő, terület függő! Normál, azaz a tápanyag kijuttatással azonos a metódus, vagyis tiszta vizes előöntözés, majd a törzsoldat kijuttatása, aztán tiszta vizes bemosatás, illetve fogalmazzunk úgy, hogy a csepegtető rendszer “kiürítése” kell, avagy szükséges.
2. A Bora egy “lusta” gomba, lassan indul be, de nagyon kitartó, akár hónapokig él, míg az Artis egy “sprinter”. Gyors, de hamar “kifárad”, kb. egy hónapot tud. A Bora inkább a nagy jószágok (pl. Pajor), míg az Artis a kicsik (pl. tripsz lárva) ellen IS hatékony.
3. Magyarán a Borát egyszer, az Artist havonta kellene kijuttatni, de mivel itt egy intenzíven öntözött kultúrálól beszélünk, mindkettő kimosódik, azaz jobb a gyakori, osztott dózisú kezelés!
4. 100 l vízbe 1,5 dl Yeald kell a bemártáshoz. Megmeríted, pár másodpercig, amíg szivalkodik bennetartod, aztán félre teszed. Nincs rá egzakt idő, mert nem mindegy, hogy eleve mennyire nedves a tápkocka. Áztasd vele enyhén át!
5. Ha Yealdba áztatod, akkor egy hét, 10 nap múlva érdemes vele újra csepegtetni, hogy fel tudja dolgozni a növényke a hatóanyagot, 1-2 kezelés jellemzően elég a jó induláshoz (hacsak közbe nem jön valami gubanc, gyökérvesztés, hideghullám, stb)
6. Csepegtetéskor is 1,5 l/ha a dózis, ugyanúgy, mint bemártáskor.
Jó munkát!
VL
#1
guest     2018. május 12. (794 napja)

Szia!
Ha a palánta szabadgyökeres és nem tápkockás akkor a bemártásnál mennyi időre hagyjam benne?
Ikersoros paprikánál m-ként mennyi vizet érdemes lecsepegtetni, mondjuk ültetéskor és szezonban?Már csak Bora és Yeald véget is érdekelne.
Ikersoros ültetésnél te mekkora tőtávot és sortávot ajánlasz? 30-30cm eltolva?
#2
Berki Mihály     2018. május 12. (794 napja)

1. Ha szabad gyökerű, akkor minek bemártani? Hol tárolódna szegény hatóanyag? Akkor csak csepegtesd!
2. Te mennyit iszol naponta? Amennyit kíván a szervezet! De komolyra fordítva beiszapoláshoz talán 2-3 dl, tő, de ez is vicces, mert milyen a közeg? Homokos, löszös, vályogos?
3. Abban, hogy milyen a sor és tőtáv nem én vagyok kompetens, hanem a fajta tulajdonos (avagy vetőmagos), mert nagy különbségek vannak fajtánként! Ezzel nem kibújni akarok a kérdés alól, csak nem tudom milyen fajtát használsz!
#3
Varga László     2018. május 12. (794 napja)

Szia Laci!

A Borára vonatkozóan kérdezném, hogy mint az Artisnál uborkában 2kg/5000m-re értendő bakhát és sortáv véget, a Bora esetén paprikában bakhát+takarófóliával kombinációnál 3kg/ 5000m -re vagy 10000m-re legyen számolva? Szerinted mi az életképesebb? A Bora proplantal vagy previcur energy-vel kijuttatható egyszerre vagy külön egy két nappal később? Csepegtetés esetén a proplantot, previcur energy-t hogy érdemes használni 1000l vízhez?
#4
Berki Mihály     2018. május 23. (783 napja)

A Borára vonatkozóan kérdezném, hogy mint az Artisnál uborkában 2kg/5000m-re értendő bakhát és sortáv véget, a Bora esetén paprikában bakhát+takarófóliával kombinációnál 3kg/ 5000m -re vagy 10000m-re legyen számolva?

- Négyzetméterre (bakhát szélesség x hossz és 10.000 nm-re kell 3 kg)
- Az Artis, Bora, Trifender, Öko-ni a propanocarbot jól bírja, de nem tankkeverékbe kell kijuttatni, hanem külön-külön, pár nap különbséggel
- A Previcur energhy viszont nem jó! A propamocarbbal itt se lenne semmi baj, de mellette van az "Energhy" rész, az viszont sajnos bántja a bio hatóanyagokat.
- Proplantból 2 dl/100 liter víz a dózis, previcur energhyből 2,5 permeztezve, öntözve 2 l/ha, illetve 2,5 l/ha.
Szerinted mi az életképesebb? A Bora proplantal vagy previcur energy-vel kijuttatható egyszerre vagy külön egy két nappal később? Csepegtetés esetén a proplantot, previcur energy-t hogy érdemes használni 1000l vízhez?
#5
Varga László     2018. május 23. (783 napja)

Új hozzászólás, válasz készítése

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés   |   Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.

Kérdezzen! Válaszolunk!
Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.
Népszerű témák
Nagy Uborkás Téma
2 347 hozzászólás

Kezdő és haladó ubisok
58 hozzászólás

Uborka....
55 hozzászólás

Paradicsom. Ez gomba lehet?
44 hozzászólás


uborka palánt
24 hozzászólás

Kiültetett palánták
23 hozzászólás

Szakértőink
Barna Sándor szaktanácsadó
Barna Sándor
Alma, Héjas gyümölcsűek

Bujdosó Attila szaktanácsadó
Bujdosó Attila
Napraforgó

Fehér Tamás szaktanácsadó
Fehér Tamás
Repce

Kolozsvári László szaktanácsadó
Kolozsvári László
Kalászosok

Kovács András szaktanácsadó
Kovács András
Repce

Mathiász Tivadar szaktanácsadó
Mathiász Tivadar
Hagyma

Mészáros Béla szaktanácsadó
Mészáros Béla
Bogyósok

Németh Tibor szaktanácsadó
Németh Tibor
Kukorica

Péter Ákos szaktanácsadó
Péter Ákos
Szőlő

Varga László szaktanácsadó
Varga László
Faiskola, Kabakosok, Uborka, Zöldségfélék

Vig József szaktanácsadó
Vig József
Mák