Szakcikkek

Növényi biostimulátorok

Növényi biostimulátoroknak azokat a termékeket nevezzük, melyek olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyeket a növényre, vagy a gyökérkörnyezetébe kijuttatva stimulálják a tápanyagfelvételt, a tápanyagok felhasználásnak hatékonyságát, növelik az abiotikus és biotikus stressz elleni toleranciát, javítják a termés minőségét, függetlenül a termék tápanyagtartalmától.

A biostimulátorok egyik nagy csoportját, a növényi hormonokat, növekedésszabályzó anyagokat tartalmazótermékeket leggyakrabban tengeri algákból állítják elő. Ezek az algák igen nagy növekedési eréllyel rendelkeznek, naponta akár többméter is képesek növekedni, így igen gazdagok a növekedést elősegítő természetes növényi hormonokban. Négyféle természetes növényi hormon található bennük, melyek különböző feladatot látnak el a növényben, így különböző hatással bírnak:

- Citokininek: Elősegítik sejtosztódást, fokozzák a sejtek növekedését, késleltetik az öregedést.

- Betainok: Javítják a stressztűrő- és a fagytűrő képességet.

- Auxinok: Elősegítik a sejtosztódást (a citokininnel együtt), növelik a sejtek megnyúlását, stimulálják a gyökérképződést.

- Gibberelinek: Fokozzák a virág- és rügyképződést, javítják a terméskötődést.

 

A növekedési hormonok mellett egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaznak. Ilyen például a laminarin, ami egy természetes eredetű speciális cukor, melyet az algák mint természetes tartalék-tápanyagot elraktároznak. Érdekes alkotórészük az alginát is, melyet kipermetezve a növények aszálytűrő képességét befolyásolhatjuk kedvezően. Igen fontos, hogy az algatartalmú biostimulátoroknál milyen gyártási eljárást használnak, mivel csak a kíméletes feltárással tartható fenn a növényi hormonok bioaktivitása.