Német kormányváltás: új irányok az agráriumban

Nem rég eldőlt, hogy Merkel kancellár negyedik hivatali ciklusát kezdheti meg hamarosan. Ez két okból is fontos a magyar gazdáknak: 1. az európai agrárpolitikában döntően a német szemlélet érvényesül, 2. a legfontosabb piacunkról van szó.

Minden jel szerint tovább fog zöldülni Németország, hiszen a keresztény unió és a szabaddemokraták csak a zöldekkel együtt érik el a kormányképes többséget. Európa legerősebb állama pedig hatással lesz a most formálódó, 2020-tól érvényes Közös Agrárpokitika célkitűzéseire is.

A keresztény unió és a szabaddemokraták sokkal pragmatikusabban látják a világot, mint a zöldek. Például nem korlátoznák mesterségesen az állattartó üzemek méretét, a gazdákra bíznák annak eldöntését, hogy belevágnak-e egy "állatjóléti címke" megszerzésébe, nem támogatják az ész nélküli parlagoltatást és növényvédőszer-kivonást. Továbbá úgy gondolják, hogy a gazdákkal szembeni társadalmi elvárások sokszor tudatlanságból fakadnak. A mezőgazdaság kevesebb bürokráciát és több megértést kíván a társadalom részéről.

A zöldek legfigyelemreméltóbb célkitűzése: 7 év leforgása alatt 1 milliárd eurót fektetni az ökogazdálkodásba. Ebből valamennyi biztosan megvalósul majd, hiszen e téren folyton áruhiánnyal küzd a német gazdaság. Jó lesz észben tartani, hogy legfontosabb biopiacunk önellátóvá akar válni. Legnehezebben az állati termékek terén tudják ezt a célt elérni. A magyar gazdaságoknak érdemes nagy hozzáadott értékű, GMO-mentes címkével ellátott tejjel, hússal megjelenniük ezen a piacon. Ehhez természetesen újra kell gondolni a teljes takarmánybázist.

 

 

 

2017. szeptember 28.