MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK FEJLESZTÉSE A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉSÉRT, VALAMINT AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSÉÉRT

melynek keretében kifejlesztésre került egy, a hazai, ill. közép-európai viszonyokra adaptált, baktérium és gomba törzseket együttesen tartalmazó, magas sejtkoncentrációjú, nedvesíthető por és mikrogranulátum formulázású mikrobiológiai talajtrágya készítmény a talajok termékenységének fenntartására és fokozására. Kifejlesztésre került továbbá a Trichoderma asperellum T34 törzsét hatóanyagként tartalmazó organikus granulátum formulázású biológiai gombaölő szer, amely készítmény szántóföldi növényeket is felölelő széles felhasználási körrel rendelkezik, alkalmazható a talajban vetéssel egy menetben történő kijuttatással, de ugyanakkor levélfelületre történő permetezéssel is, elősegíti az egészséges talajélet kialakulását, gátolja a káros gombák felszaporodását.

A GINOP-2.1.1-15-2016-00941 azonosítószámú, Mikrobiológiai készítmények fejlesztése a fenntartható mezőgazdasági termelésért, valamint az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt keretében, olyan mezőgazdasági felhasználású mikrobiológiai készítmények kerültek fejlesztésre, amelyek alkalmas eszközt adnak a mezőgazdasági termelők, többek között az ökológiai gazdálkodást folytató termelők kezébe a biztonságos és magas terméseredmény szintű, fenntartható növénytermesztéshez. A mikrobiológiai készítmények alkalmazása olyan viszonyokat teremt, mintha a kezelt földek a lehető legjobb hagyományos termesztéstechnológiában részesülnének, beleértve az ugaroltatást, az átgondolt vetésváltást és az érett szerves trágya rendszeres alkalmazását.

A projekt során a konzorcium két, potenciálisan széles felhasználási körrel rendelkező mikrobiológiai készítmény fejlesztését, engedélyeztetésének, gyártásának kidolgozását végezte el:

  1. Mikrobiológiai trágya kifejlesztését, ami szelektált baktérium és gomba törzseket magas koncentrációban tartalmazó, permetezhető por és mikrogranulátum formulázású talaj mikrobiológiai készítmény. Fejlesztési cél volt a magas hatékonyság és reális árfekvés mellett, a készítmények egyszerű felhasználhatósága, szállíthatósága és tárolhatósága.
  2. Organikus granulátum formulázású biológiai gombaölő szer kifejlesztését. A tervezett granulátum formulázású készítmény kijuttatható mikrogranulátum adagolóval a sorba vetéskor a vetőbarázdába, valamint vízben feloldva, ill. szuszpendálva permetezéssel is. Az organikus granulátumként formulázott Trichoderma készítmény biológiai gombaölő szerként engedélyeztetve lett. A készítmény jelentős szerepet fog betölteni a fenntartható növénytermesztési technológiák kialakításában.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 210.902.387 forint vissza nem térítendő támogatásból, közel 50% önerő hozzáadásával valósult meg, 2016.04.04 és 2018.04.03. között.

2018. július 19.