Mennyire aggódjunk a károkozók miatt?

Enyhe volt a tél, se nagy hó, se tartós hideg nem tizedelte a kórokozókat, kártevőket. Kezdjünk el aggódni?

Németh Tibor, Fejér megyei szaktanácsadó szerint korántsem olyan vészes a helyzet. A sűrűn érkező időjárási frontok ugyanis a kártevőket is rosszul érintik: a hideg és meleg idő váltakozása alaposan megzavarja a nyugalmi állapotukat. Betegségre utaló tünetekkel nagyjából a szokásos mértékben találkozhatunk – talán az első védekezés időpontja csúszhat előbbre idén.

Tünetek a kalászosokban

A korán vetett, sűrűbb búzaállományokban már lisztharmatgyepekkel találkozhatunk, de megtalálhatók a táblákban a szeptória őszi fertőzéséből visszamaradt piknídiumok is. A fogékony ősziárpa-fajtákon pedig megjelentek a hálózatos levélfoltosság tünetei. Összeségében az őszi kalászos állományok 20-30 százalékán fedezhetők fel megbetegedés jelei. Ez nem rendkívüli helyzet, ám idén a szokásosnál korábbi beavatkozásra lehet szükség.

Repcében fóma

A fómás fertőzés elég jelentős az idén (lásd az indexképet). A beteg levelek aránya függ az ősszel használt reguláló szertől is. Ott, ahol ősszel nem védekeztek megfelelő hatónanyaggal, a repce indulása táján azonnal szükség lesz egy fungicides beavatkozásra. Ennek ideális időpontja akkor jön el, amikor a növény tenyészőcsúcsa 5-10 centivel megnyúlik. Ekkor az első kénes lombtrágyás és szárormányos elleni védekezéssel összevontan érdemes a permetezést elvégezni.

Rovarok, pockok

A hideg és meleg periódusok váltakozása épp olyan kedvezőtlen a rovarok számára, mint a tartós fagy, hiszen ez alaposan megbolygatja a nyugalmi állapotukat. Ha februárban is enyhe idő lesz, akkor először a szárormányost kell monitorozni a repcetáblában, és klórpirifosszal védekezni, amint az egyedszáma elérte a beavatkozási szintet.

A támogatásoknak köszönhetően alaposan nőtt a lucernatermő terület az országban – ideális búvóhelyet biztosítva a pockoknak.  Úgy tűnik azonban, hogy a sűrűn érkező időjárási frontok a rágcsálókat is megviselik. Közepesen erős szintű a jelenlétük, nagy gradációt nem tapasztalni az országban.

 

 

2020. január 14.