Manfil® Plus

Manfil® Plus

Manfil® Plus
Kiemelt hatás

varasodás, gombabetegségek (kivéve lisztharmat)

Mankoceb hatóanyagú gombaölő permetezőszer, vízben diszpergálható (WG) formulációval

A jól ismert hatóanyag, szélesebb felhasználási lehetőséggel, amely a lisztharmat kivételével több gombabetegség ellen felhasználható.

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Kontakt
Hatóanyag tartalom
750 g/kg mankoceb
Kiszerelés
5 kg 10 kg 25 kg

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI

Technológiai ajánlások

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspo­lya) a kezeléseket az aszkospóra-szóródás idő­szakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 10-14 napon­kénti gyakorisággal szükséges folytatni.

Őszibarackban, nektarinban és kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezéseket rügyfakadáskor kell kezdeni, ezt követően 14 naponta ismételni. Moníliás virág- és hajtásfer­tőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén célszerű permetezni. A készít­mény tavasszal, hűvös időjárás esetén levéllyu­kacsosodás és rozsdabetegségek ellen is meg­felelő védelmet nyújt. Moníliás gyümölcsrotha­dás ellen gyümölcsnövekedés alatt áztatás sze­rű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, va­lamint jégverést és vihart követően 12 órán be­lüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával. A további szükséges keze­lésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készít­ményeket kell használni.

Szőlőben (bor, csemege) a készítményt a fer­tőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor cél­szerű kijuttatni, és a fertőzési nyomástól füg­gően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.

Hagymafélékben a védekezést előrejelzés alapján, preventíven kell elkezdeni, és a keze­lést a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni. A kijuttatás során a kultúrában nedve­sítőszer használata javasolt.

Burgonyában az első kezelést előrejelzés isme­retében a sorzáródáskor kell elkezdeni és a fer­tőzési nyomás ismertében kell megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertő­zési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Alternáriás betegség ellen az első védekezések a virágzást követően az első kezdeti tünetek megjelenése­kor javasolhatók.

Paradicsomban, padlizsánban, paprikában előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzésnél 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló ajánlott.

Majorannában, tárkonyban és dohányban az első tünetek megjelenésekor, illetve az időjárás alakulásától függően kell kijuttatni. Szükség esetén a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.


Házi kerti felhasználás esetén a készítmény kijuttatása 0,2%-os (20 g/10 liter) koncentrációban javasolt.

Keverhetőség

Hatásspektrum

Varasodás és egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat), monília,gnomóniás, cilindrospóriumos levélfoltosság, peronoszpóra, szőlőorbánc, burgonyavész, alternária, fenésedés.

Hatásmechanizmus

Hatását a gombasejt enzimjeinek tiolcsoportjait inaktiválva fejti ki. A toxikus hatást részben a kezelés után létrejövő izotiocianát vegyületeknek, részben az etilén-tiurám-diszulfidnak tulajdonítják. A molekulában lévő fémionok mikroelemhatása sem hagyható figyelmen kívül.

 

A Manfil Plus 75 WG gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2764-1/2012. NÉBIH számon engedélyezett Dithane DG Neo-Tec gombaölő permetezőszerrel.

Figyelmeztetés
Méhveszélyesség
Vizi szervezetekre való veszélyesség
Tűzveszélyesség
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás
Raklap
Tárolhatóság Eredeti zárt csomagolásban száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám 04.2/3479-2/2017
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek