Kukorica – gyengébb termés, de még sok a tartalék

Minden évben nem lehet rekordtermést betakarítani, de az idei sem mondható rossznak. A világpiaci kínálat még növekedhet is, de nálunk a saját feldolgozóink tartják fenn az árakat.

A futó gazdasági évben világszinten 1033 millió tonna kukoricatermésre számít az USDA. A felhasználás ezzel szemben 1057 millió tonna lehet, így a jelenleg rekordszintű tartalékok 202 millió tonnára csökkenhetnek (-11 százalék). Viszont Brazíliában 98,5 millió tonna, Argentínában 41 millió tonna tengeri került a tárolókba. Mindkettő rekordnak számít, és a megtermelt mennyiség bő 46 százaléka a világpiaci forgalomba is kerül.

Európában július közepétől szeptember közepéig 174 euróról 156 euróra csökkent a kukorica tonnánkénti ára. A nyár közepén tapasztalt árakat az Euronext eddigi adatai alapján jövő év októberében, a chicagói tőzsde szerint 2018 novemberében érhetjük el újra. Az idei magyar termés jóval elmarad a tavalyi rekordtól, de nem számít rossznak. Az 1,1 millió hektáros vetésterületről szűk 7 millió tonna tengeri várható, szemben a tavalyi 9 millió tonnával. Az árakat a belföldi feldolgozó kapacitások tudják megtartani 38-40 ezer forint/tonna körül.

2017. október 02.