Szakcikkek

Kórokozók és partnerek a földben

Betegségek miatt minden évben elvész a növényi hozamok nagyjából 10-12%-a. Kialakulásukért javarészt kórokozó gombák felelnek, melyek spórái védetten, a tarlómaradványokban vagy a talajban várakoznak a gazdanövényre.

Veszélyes ellenségek

A növényi betegségek csaknem kétharmadát kórokozó gombák okozzák, szűk egyharmadát vírusok, és csak pár százalékban felelősek érte prokarióta szervezetek (pl. fitoplazma, baktérium). A kórokozók életciklusuk egyrészét a talaj szerves anyagából táplálkozva, illetve a túlélést szolgáló kitartóképletek (spórák) formájában töltik –  a tarlómaradványokon vagy a földben. Megfelelően meleg és nedves körülmények között aztán ivaros termőtestet fejlesztenek, amelyekből spórák milliárdjait szórják a levegőbe, hogy aztán a gazdanövényben „inkubátorra” leljenek. A talajból támadnak a penészgombák (szürke-, fehérpenész), a fitoftóra, a fuzáriumok. Utóbbi egy igen nagy csoport, csak néhányuk veszélyes gabonáinkra, mint a Fusarium graminearum vagy a F. culmorum. A növény megbetegedésének sajnos nemcsak mennyiségi, de minődési következményei is vannak. A gombák által termelt egyes mikotoxinok veszélyesek a fogyasztóra nézve, hosszabb távon vese- és májbetegséget okozhatnak. Ezért a toxinos gabonatételeket visszautasítja a kereskedelem.

A növény megbízható partnerei

A humuszos talaj tömegének felét élő mikroorganizmusok adják. A talajgombák nem elhanyagolható szerepe a talajaggregátumok összetartása a gombafonalak révén, vagyis fontos szerkezetalkotók is. Tevékenységük döntően a szervesanyagok bontására irányul. Ennek eredményeképp a növényi gyökér számára könnyen felvehető, vízoldható foszfort és nitrátot állítanak elő. A gyökér cserébe szénhidrátokkal, szerves savakkal és aktív enzimekkel segíti a szimbiotikus gombák fejlődését. Ezek a maguk részéről szintén serkentik a gyökér növekedését, és gátolják a növényre káros szervezetek felszaporodását a földben. Mi sem mutatja jobban az együttműködés kölcsönös hasznát, mint az, hogy a gyökér közvetlen környezetében 10-100-szor több mikroorganizmus található, mint távolabb.

Biológiai fegyver

A növényekre veszélyes kórokozókkal szemben a hasznos talajgombák többféleképpen is fellépnek. Van, amelyik csak a növény saját immunrendszerét erősíti, van, amelyik kifejezetten meg is támadja a kórokozó gomba spóráit, vagy feloldja gombafonalait. A Trichoderma fajok gyors felszaporodásuk és intenzív cellulózbontó képességük miatt táplálékkonkurensei is az egyéb fajoknak, de a kórokozó talajlakó gombákat közvetlenül is támadják. Behatolnak a gombafonalaikba és elpusztítják azokat, anyagcseretermékeikkel pedig a tágabb környezetükben is meggátolják a kórokozó terjeszkedését. A Trichoderma asperellum ma már a biogazdálkodók természetes szövetségesének számít.