Ismertetők

Bór a repce életében – Így lesz több termése!

A bór a teljes növényi anyagcserét befolyásolja, az egészséges szövetek, az erős gyökérzet kialakulását is támogatja. Felvételének csúcsidőpontja a bimbózástól a virágzás végéig tart, hiánya is ekkor okozza a legnagyobb kárt a gazdának.

KÉPGALÉRIA
Bórhiány Bórhiányos repcető Karfiol bórhiánya Bórhiány tünetei
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Ez a tápelem kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrátanyagcserében, a sejtosztódásban és -megnyúlásban – így a gyökérképzésre is kihatással van. Részt vesz az auxin szintézisének szabályozásában is. Hiányában a szénhidráttranszportban zavarok támadnak, ez kihat az ionok felvételére, így a vízháztartásra is. Mivel ez a tápelem a növény teljes kondíciójára kihat, ha nincs elég belőle, az meglátszik a termés mennyiségén és minőségén is. Minél tápanyagigényesebb a kultúra, annál fájóbb a bór hiánya, hiszen a virágzás, a terméskötés és -képzés ideje a legintenzívebb fejlődési szakaszok a növény életében. A kétszikűek jellemzően többet igényelnek belőle, mint az egyszikűek, az olajos magvúak pedig kiemelkedően sokat. A repce például tízszer többet vesz fel belőle, mint a búza.

Hiánytünetek

Bórhiánnyal jellemzően a gyengén humuszos, meszesebb talajokon találkozhatunk. Alapesetben csak kevesebb elágazódást és virágkezdeményt tapasztalunk a repcén, mint más talajtípusokon. Mivel a bór kevéssé mozog a növényben, így a tünetek a legfiatalabb növényi részeken jelentkeznek először: a zsenge levelek halványzöldek, az erek közötti részek sárgák, az idősebb levelek széle lilás-vöröses, nekrotikus. Súlyos esetben a levélnyélen és a száron hegek, repedések jelennek meg, ezzel a gombás betegségeknek is szabad utat adva. A szár belseje üregessé válhat. A gyengébb hosszirányú növekedés miatt a repce "leül". A virágzás ideje alatt fennálló bórhiány csökkenti a termékenyülést, és a virágkezdemények „elrúgását” okozza. A termés mennyisége csökken, beltartalma pedig romlik.Több termés, jobb minőség

Európa legnagyobb repcetermelői a németek. Az ottani gyakorlat szerint hektáronként 600 g bórt adnak ki egy 4 tonnás terméshez.

Az első bóros kezelést (150 g/ha) már a regulátorozással egy menetben elvégzik, a maradék 450 grammot a bimbók megjelenésétől számítva a virágzás kezdetéig permetezik ki – egy-egy rovarölő szeres kezeléssel összevonva.

A Kwizda válasza a repce bórigényére a Wuxal Boron Plus. A fenti adagokat ezzel a készítménnyel ősszel 2 liter, tavasszal 2 x 3 literrel lehet kipermetezni. A Boron Plus azonban ennél többet is tud. Mivel a termésképzés egy nagyon energiaigényes szárazanyag-felhalmozó folyamat, foszfort és káliumot is biztosít ehhez a növénynek, valamint öt másik nyomelemmel (réz, vas, mangán, molibdén, cink) támogatja az enzimműködést.

A Wuxal Boron Plus ezen túlmenően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal termékeket (tapadásfokozás, szuperkelatizáció, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódás-fokozás).

TERMÉK

Wuxal® Boron Plus
Wuxal® Boron Plus
Magas bór és foszfor tartalmú lombtrágya a tökéletes terméskötődésért

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Hol van a bór?
A bórt a növények borátion formájában veszik fel. Na, de honnan jutnak hozzá?
2017. szeptember 15.

BÓR, a növények nélkülözhetetlen tápeleme
A bór nélkülözhetetlen tápelem a növények működésének szempontjából. A talajainkban megtalálható, de számos ok hátráltathatja a felvételét. ...
2019. március 25.

Bór a repce életében – Így lesz több termése!
A bór nélkülözhetetlen mikrotápelem a növények egészséges fejlődése szempontjából. Számos biokémiai folyamat kulcsfontosságú eleme, katalizá...
2020. február 27.

Vissza az ismertetőkhöz