Ismertetők

Áttelelnek a károsítók

Az enyhe téli időjárás nagy mértékben megkönnyíti a kártevők és kórokozók áttelelését a gyümölcsösökben. Ennek az a következménye, hogy a tenyészidőszak során nagyobb lesz a meghatározó betegségek fertőzési nyomása, emiatt közvetve vagy közvetlenül romolhat az ültetvény jövedelmezősége.

Támad a tűzelhalás:

A tűzelhalás az alma egyik legveszélyesebb betegsége, az ez elleni védekezés meghatározó szerepű a növényvédelmi technológiában. Ez a betegség különösen veszélyes, mert:

Magyarország éghajlati viszonyai kedvezőek a kórokozó számára,
a gazdanövényben rendkívül gyorsan képes terjedni,
a betegség pusztítja a termőfelületet és a termést is, ezen kívül a termelési költségeket is növeli.

A tünetei jól felismerhetők:

Először a virágfertőzés tünetei figyelhetők meg. A csészeleveleken és a virágkocsányon baktériumnyálka jelenik meg, ezután a virágok elhervadnak. Később a terméskezdemények megfeketednek, de nem hullanak le a fáról.

A legfeltűnőbb tünet, a fiatal hajtásokon mutatkozik. Itt a fertőződés a hajtáscsúcsnál következik be, ennek következtében a hajtások elhervadnak, elhalnak és pásztorbot szerűen meghajlanak.

Az ágakon és a törzsön először vizenyős foltok jelennek meg. Ezek később rákos sebekké alakulnak. A kórokozó leggyakrabban ezekben a sebekben telel át, de az is előfordulhat, hogy a látszólag egészséges rügyekben.

A tűzelhalás következtében a fás részek pusztulnak, így csökken a termőfelület, ez közvetett, a virágok és a terméskezdemények fertőződése pedig közvetlen terméskiesést okoz.

Monilia ellen alaposság:

A monília elleni védekezés szintén fontos eleme a gyümölcs kultúrák növényvédelmének. Ez a kórokozó egyaránt veszélyezteti a fán lévő és a betárolt termést. A tünetek itt is nagyon felismerhetők.

 A fertőzött gyümölcsön barna folt jelenik meg, ami idővel nagyobbodik, majd körkörös elhelyezkedésű penészpárnácskák (sztrómavánkosok) jelennek meg. Később a gomba micéliuma teljesen átszövi a fertőzött gyümölcsöt, amely összezsugorodik befeketedik, szárazzá és keménnyé válik. Ezt a képletet gyümölcsmúmiának nevezzük.

Ez a kórokozó a tárolás során is továbbterjedhet. Ha egy fertőzött gyümölcs bekerül az egészségesek közé, az képes megfertőzni a többit a paraszemölcsökön keresztül.

Ritka tünete a gyümölcsmoníliának a fekete alma. Ez a tünet a tárolás során lép fel. A fertőzött gyümölcs a tárolás során teljesen megfeketedik és zsíros tapintású lesz, ebben az esetbe nem képez sztrómát.

A monília a fán maradt, vagy a fa alatt lévő gyümölcsmúmiákon telel át, ezért csak a leggondosabb gazdánál nincsenek jelen tavasszal a fertőzési források, de egy nagyobb ültetvényben szinte lehetetlen az összes gyümölcsmúmiát eltávolítani.Jó alapokra érdemes építeni

Az előbbi betegségek ellen összetett növényvédelmi technológiákkal védekezhetünk. Ebben fontos szerepet kapnak a különböző agrotechnikai eljárások (fertőzött növényi részek és termésmaradványok eltávolítása).

A helyes tápanyagellátás szerepet játszik a növény természetes ellenállóképességének növelésében, ellenben a rossz tápanyagellátás fokozhatja a növény kitettségét a károsítókkal szemben. A vágóeszközök fertőtlenítése is megkönnyítheti a munkánkat. Ezen technológiai elemek alkalmazásával a vegyszeres védekezés is sokkal hatékonyabban végezhető.

Mindennek az alapja a tavaszi lemosás

Az egész éves technológiánkat a tavaszi lemosásra alapozzuk, ugyanis egy jól végzett lemosó permetezés után kisebb fertőzési nyomással számolhatunk a vegetáció során, így könnyebben kordában tarthatók a meghatározó jellegű károsítók. A Vegesol R-rel kiválóan védekezhetünk a tűzelhalás és a monília kórokozója ellen a tavaszi lemosás során.

TERMÉK

Vegesol R
Vegesol R
Folyékony permetezőszer gombás és baktériumos megbetegedések ellen

KÍSÉRLET

Vegesol R hatékonysága az őszibarack tafrinás betegsége ellen
Az őszibarack kultúrában kiemelt jelentősége és helye van a réztartalmú készítményeknek. A tafrinás betegség ellen már az őszi lemosó permet...
2017. október 18.

SZAKCIKK

Egy lemosó, ami nem mosódik le
A Vegesol R egy réz tartalmú, kontakt hatású fungicid és baktericid termék, ami növényi olaj alapú (linolsavas napraforgóolaj) hatás és tapa...
2018. február 13.

Szabadalom növényvédő szerek hatásfokozására filmképző adalék segítségével
Az adjuvánsok, azaz a kémiai növényvédelem során elterjedten alkalmazott, hatásnövelő, vagy hatásbiztonságot előidéző anyagok számos szerepe...
2017. október 18.

Amit a rezekről tudni kell
Kissé meghökkentő lehet első ránézésre ez a megállapítás. Hiszen első gondolatra az juthat bárkinek az eszébe, hogy vannak olyan termékek a ...
2017. október 18.

Vissza az ismertetőkhöz