Ismertetők

Korai gyomkonkurensek

A jövedelmező kukoricatermesztéshez követelmény a magas termésszint elérése. Ennek egyik fontos feltétele a korai gyomosodás károsító hatásának kivédése. A korai keléstől a kukorica 6-7 leveles állapotáig tartó gyomkonkurencia bizonyítottan terméscsökkentő hatású.

A kukorica termését legjobban a vele együtt kelő és azonos talajrétegből csírázó gyomok konkurenciája csökkenti. Ezt a korai gyomkonkurenciát a leghatékonyabban a tartamhatással rendelkező korai postemergens gyomirtással lehet kiküszöbölni. Az sem mindegy, milyen hatóanyagokat használunk erre a célra, fő szempont a hatékonyság és a szelektivitás legyen.

A kukorica vetésével együtt, a nedvesség és a melegedő talajhőmérséklet hatására megindul a gyomok tömeges csírázása, mind a felső 1-3 cm-es talajrétegből (pl. kakaslábfű, termesztett köles, muharfélék, magról kelő fenyércirok), mind a mélyebb rétegekből is, ahonnan a nagymagvú, elhúzódóan kelő T 4 –es gyomok széles köre indul a fény felé (pl. libatop félék, csattanó maszlag, ürömlevelű parlagfű, szerbtövis). A termést veszélyeztető legérzékenyebb fenofázis a kultúrnövénynek a vetés utáni 2. héttől kb. a 7. hétig tart. Ezt az öt hetes periódust nevezzük kritikus kompetíciós periódusnak, mert ez alatt válik igazi konkurencia harccá a gyomnövények és a kukorica versengése a fényért, vízért, tápanyagért. Amennyiben a konkurens gyomnövényeket ez előtt kiiktatjuk egy sikeres gyomirtással és az 5 hetes periódust tartamhatású hatóanyagokkal “tisztán” tudjuk tartani, akkor a kukorica maximális terméssel hálálja meg a gondoskodást. Elérhető ebben a korai állapotban az is, hogy az SU herbicidek termést negatívan befolyásoló hatását kikerüljük, ugyanakkor a nagymagvú gyomok korai fenofázisában levélen keresztül is kiváló hatékonyságot érhetünk el. A preemergens gyomirtás előnyeit is egyszerre élvezhetjük, kisebb a taposási kár, a kismagvúak tömeges gyomkelésének csírázásához időzíthetjük a tartamhatású hatóanyagokat. A korai post időzítése nem a kukorica fejlettségéhez igazodik (szemben sok postemergens megoldással), hanem a gyomok kelési dinamikája határozza meg a kezelés időpontját. A készítmények kijuttatása ilyen módon a gyomokra nézve korai postemergens kezelés és a kukorica akár 3-6 leveles állapotban is lehet. Egy kezeléssel, így szelektív, hatékony és hosszú tartamhatás biztosítható, ami a legjobban szolgálja a nagy termés megvalósítását a felhasználó számára.Tartamhatású korai post kombináció, nagyfokú szelektivitással

A korai gyomkonkurencia kikapcsolásának ideális gyomirtó szere a Terbyne Combi, amely szelektív módon és a kukorica lombzáródásáig tartamhatást biztosítva a magról kelő egyszikű és kétszikű gyomok széles köre ellen hatékony.

Jó vízoldékonyságú hatóanyagai a dimeténamid-P és a terbutilazin már kevés bemosó csapadék (5-10 mm) hatására is aktivizálódnak. A csízázásgátló hatás a gyomok kelését akadályozza meg, míg a gyors levélaktivitás a már kikelt gyomok korai elpusztítását biztosítja. A dimeténamin-P előnyös tulajdonsága, hogy 5-6 hetes tartamhatással bír a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles, muharfélék, magról kelő fenyércirok) ugyanakkor erős kétszikű irtó hatással is bír fontos gyomok ellen, mint a disznóparéj és libatop félék, valamint a parlagfű ellen. A terbutilazin csírázásgátló talajherbicidként és markáns fotoszintézis gátló tulajdonsága révén levélherbicidként is ideális kiegészítése a másik hatóanyagnak. Ezek a tulajdonságok szinergizálnak és együtt teszik kiváló korai postemergens megoldássá a Terbyne Combi készítményt. Dózisa 2,5 l/ha. Kijuttatás: a kukorica 1-6 leveles állapota. Gyomok fejlettsége: magról kelő egy szikű gyomok 1-3, míg a magról kelő kétszikű gyomok 2-4 leveles állapota.

A területen uralkodó gyomosodási helyzet ismeretében további kombinációs lehetőségek is vannak. Évelő kétszikű gyomok ellen a kukorica 1-3 leveles állapotában a 2,4 D (U-46 D Plus), vagy a későbbi fenológiában a szelektív dikamba hatóanyaggal (Oceal WG) történő kombinálás lehetősége is fenn áll. Évelő egyszikű gyomok együttes előfordulása esetén akár a nikoszulfuronos hatóanyag kiegészítés is megfontolható (Pantani OD).

TERMÉK

Terbyne Combi®
Terbyne Combi®
A tartamhatású alapkombináció általános gyomosodásra!
A gyomkonkurencia korai kikapcsolására!

KÍSÉRLET

Gyomirtás hatása a termésmennyiségre (t/ha) és ennek költségvonzata (ezer Ft/ha)
A gyomirtási kísérletben a kezeletlen parcellán a  fenyércirok, parlagfű, libatop domináltak. A rezisztens  fenyésrcirok ellen a felülkezelő...
2017. november 30.

SZAKCIKK

Hatékony Kwizda-csomagok a gyommentes kukoricáért
Az utóbbi évtizedekben erőteljes változás figyelhető meg a kukorica gyomosodásában. Előretörtek a nehezen irtható, mélyről kelő kétszikű gyo...
2019. március 14.

Vissza az ismertetőkhöz