Ismertetők

Kulcskérdés a jó genetika

Egy prémium repcehibridtől elsősorban azt várjuk, hogy képes legyen nagy hozamokra. Még jobb, ha erre változatos termőhelyi viszonyok között és eltérő évjáratokban is képes.

Sokan akkor is elvetik a repcét, ha nem keresnek rajta ­– pusztán a vetésforgóban betöltött előnyös szerepe miatt. De jövedelmezővé csak 2,5 tonnás hozam felett válik ez a sok gondoskodást igénylő növény. A minimum, amit ennyi ráfordítás után elvárunk tőle, hogy a termelés kockázata a lehető legkisebb legyen.

 

A legelején elbukik?

 

A nyárvégi, szeptember eleji időjárás a hazai viszonyok között gyakran száraz. Nehéz ilyenkor jó magágyat készíteni, majd a gyomoktól és a kártevőktől megvédeni a lassan fejlődésnek induló repcét. A gyengécske állomány aztán nehezebben telel, és rosszabb alapokkal kezdi a tavaszt is. Kulcsfontosságú tehát, hogy erőteljes fejlődési erélyű, ellenálló repcével kezdjük a termelést.

 

Elvárt képességek

 

Ahhoz, hogy a nagy hozam biztonságosan megvalósuljon, számos értékes tulajdonsággal kell rendelkeznie a hibridnek:

 

  1. Gyors indulás: kiemelkedő fejlődési erély, erőteljes növekedés, nagy gyökértömeg képzése
  2. Jó kompenzációs képesség:  a gyengébb startfeltételekből, pl. megkésett vetésből eredő hátrányok gyors ledolgozása
  3. Jó télállóság: erős gyökérzete nem fagy ki
  4. Aszálytűrés: masszív gyökérzetére ellenállóvá teszi
  5. Kiváló immunrendszer: a gombatámadásokat jó tolerálja

Mindezek következtében nagy termésbiztonság, azaz gyengébb termőhelyeken, rosszabb évjáratban és extenzívebb kiszolgálás mellett sem csökken lényegesen a hozam.Shrek - Egy kiváló hibrid

A Shrek egy középérésű, nagy termőképességű hibrid, amelyik különféle termőhelyi adottságok mellett is magabiztosan teljesít.

Erősségei:

Kiszerelés: 1 500 000 csíra/zsák

Kiknek ajánljuk?

Egy prémium repcehibridtől elsősorban azt várjuk, hogy képes legyen nagy hozamokra. Még jobb, ha erre változatos termőhelyi viszonyok között és eltérő évjáratokban is képes.

A Shrek 2016-ban és 2017-ben is csaknem ezer hektár átlagában 5 tonnát termett a Kwizda nagyüzemi partnereinél. Ez a hibrid az idei évben is bizonyította kimagasló terméspotenciálját, a szélsőséges időjárási viszonyok ellenére is.

Az elmúlt években a repce vetésforgóban betöltött szerepe átalakult. Sokkal hangsúlyosabb növényé vált, ami annak köszönhető, hogy magas termés szinteket, illetve magas jövedelmezőséget biztosít. Az időjárás viszont tagságait jól bírja, illetve a felvásárlási árai kisebb kilengésektől eltekintve állandó.

 

TERMÉK

Shrek
Shrek
Repcehibrid - Azon termelőinknek ajánljuk, akik csúcstermőképességű repcehibridet szeretnének intenzív gazdálkodási körülmények között.

KÍSÉRLET

Repce - Shrek betakarítási eredmények 2017.
A 2017-es betakarítási eredmények azt mutatják, hogy a Shrek magasan az országos átlag fölött teljesített.
2017. augusztus 04.

Repce termésátlag 2016 nagyüzemi eredmények
SHREK: 5 tonna/ha feletti repcetermés országosan 10 helyszínen Shrek vetőmagnorma: 350 000–500 000 mag/ha Középérésű, nagy termőképességű hi...
2017. július 10.

VIDEO

SZAKCIKK

Shrek hozameredményei 2016-ban
Az elmúlt évek országos terméseredményei alátámasztották, hogy a Shrek országos viszonylatban is több mint 4%-kal jobb eredményt hoz, mint m...
2017. július 27.

Vissza az ismertetőkhöz