Ismertetők

A bőrszövet erősítése az aszály ellen?

A csapadékviszonyok nagymértékben meghatározzák a kukorica termését. Az öntözés és a vízmegőrző agrotechnika mellett tehetünk-e még valamit a nagyobb termés érdekében?

A kukorica, hatékony anyagcseréjének köszönhetően, egészen jól bírja a meleget és a szárazságot. A „bírja” és a „jó neki” persze két különböző fogalom. Bőrszövetét nem fedi vastag, pozsgás kutikula, ami egyrészt védené a tűző napsütéstől, másrészt fokozná az aszálytűrő képességét.  A szélsőséges időjárási helyzetek intenzitásának és gyakoriságának fokozódásával azonban mindkettőre egyre nagyobb szüksége lenne. Természetesen a kukorica bőrszövetét nem tudjuk lecserélni, de javíthatjuk az aszálytűrő képességét, és segíthetünk neki, hogy jobban viselje a megnövekedett UV-sugárzás káros hatását.Így fokozzuk a kukorica aszálytűrő képességét!

Miközben a szomszéd földjén már furulyáznak a levelek, az Önén még vígan fürdenek a napfényben. Vajon ez hogyan lehetséges?

A megoldás a növények bőrszövetének megerősítése egy speciális szilikáttartalmú termékkel. A növények viszonylag kis mennyiséget tartalmaznak ebből az anyagból. Az utóbbi évek kutatásai azonban ráirányították a figyelmet erre az elemre, mivel igen jól és hatékonyan be tud épülni a növények bőrszövetébe. Ennek következtében javul a növények aszálytűrő képessége, mivel csökken a párolgás, ha megerősödik a növény bőrszövete. A termék a kémhatása miatt enyhe fungicid hatással is bír, ami szintén nem elhanyagolható szempont. A Kwizda kínálatában szereplő Prosilicon pont ezekkel a hatásokkal bír. A szilikátot a speciális kálium-szilikát formában tartalmazza. Ennek előnye, hogy nemcsak szilárdítja és bevonja a bőrszövetet, de a káliumtartalma javítja a növény vízháztartását is. A két hatás eredője extrém jó aszálytűrés, amire manapság minden hosszú tenyészidejű szántóföldi kultúrának szüksége lehet.

Használatát 1,5-3 l/ha adagban javasoljuk, megelőző jelleggel. Vagyis ne várjuk meg az aszálytünetek jelentkezését, hanem korábban alkalmazzuk, legalább 2 alkalommal. Végezzünk keverési próbát vele, mivel más lombtrágyákkal és más fémes ionokat tartalmazó növényvédő szerekkel nem minden esetben keverhető!

TERMÉK

Prosilicon
Prosilicon
Bőrszövet-erősítő, bogyórepedést megelőző lombtrágya. Ökológia gazdálkodásban is használható!

SZAKCIKK

Miért fontos a kálium és a szilícium a növénynek?
A növények testét sem csontok nem szilárdítják, sem kitinpáncél nem védi, de megvannak az eszközeik hozzá, hogy megszilárdítsák magukat: kál...
2017. július 28.

Vissza az ismertetőkhöz