Ismertetők

Gombatámadás! – A szklerotínia a repcetermés vámszedője

Ha káros gombákkal fertőzött a talaj, akkor abban törvényszerűen kevesebb lesz a termés, mintha egészséges. A hozamokat egy egészségesebb talajjal növelni lehet. Kezdje tehát az alapoknál: a földben!

Kitartó ellenfél

 

A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája egy polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat is „kedveli”: a repcét, a napraforgót és a szóját. A gombabetegség kitartóképletei, a szkleróciumok, akár 20 éven át is ugrásra készen várják a tápnövényüket.  Ott, ahol szűk a vetésforgó, óriásivá nő kórokozónyomás a földben, és egy nedvesebb évjáratban a fehérpenészes szártőrothadás a repcetermés 40-50%-át is elviheti. Zárt állományokban – ha a fertőzéshez szükséges ideális körülmények fennállnak ­–, akkor a gomba mindig jelen van 5-10%-os mértékben.

 

Győződjön meg róla a saját szemével!

 

Aratás után a tarlón maradt szárat nyissa szét. Néhány próbálkozás után meg fogja találni benne a szállítószövetet behálózó fehér micéliumszövedéket és a fekete szkleróciumokat is. Ezeket fogja betárcsázni, és kockáztatni vele a következő években a termésbiztonságot. Totális megoldás sajnos nem létezik a fehérpenész-problémára, reális célként csak a kórokozók számának minimalizálását tűzheti ki célul ­­ – de ezt meg is kell tennie. Keressen hozzá természetes szövetségest! Szerencsére a talajban hasznos mikroorganizmusok milliárdjai is tevékenykednek. Közülük néhányat már a szolgálatunkba állítottunk.

 

Fehérpenész kitartóképletei - szkleróciumokTöbbet, egészségesebbet!

Egészségesebb lesz a növény, ha nem terheli a talajt kórokozó gombák tömege. Ez egyben a több termés záloga is, hiszen növénynek ekkor nem kell a betegség elleni harcra energiát fordítania.

Az Öko-ni készítmény a Coniothyrium minitans hiperparazita gomba egyik törzsét tartalmazza. A biológiai segítőtárs révén felturbózhatja a talaj természetes védekező képességét a fehérpenésszel szemben, így megakadályozza, hogy a repce szállítószöveteit tönkre tegye a szklerotínia. A fertőzési nyomás csökkenése révén egészségesebb és nagyobb termés realizálható. 

TERMÉK

Öko-ni® WP
Öko-ni® WP
Biológiai termésnövelő készítmény a repce, napraforgó és több más növény termesztésében

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Így dolgozik a Coniothyrium!
A hiperparazita gombát elpusztult fehérpenészből izolálták sok évvel ezelőtt. A Coniothyrium minitans a szklerotínia kitartóképleteit parazi...
2017. július 11.

Vissza az ismertetőkhöz