Ismertetők

Enyhe tél, korai száraz tavasz

Az őszi búza növényvédelmi feladatain belül a fungicid használat megítéléséhez figyelembe kell vennünk azt a jelentős éghajlati változást, amely az utóbbi években jelentősen befolyásolta a kórokozók fellépésének dinamikáját.

KÉPGALÉRIA
Lisztharmat és sárgarozsda búzalevélen Szeptória tünetei levélen Árpa hálózatos levélfoltossága Vörösrozsda
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Hosszú, meleg ősz, pl.2019 őszén még novemberben is magas 15 C fok feletti hőmérséklet és a száraz periódusokat követő nagy mennyiségű csapadék kedvez a kórokozók fellépésének, különösen a lisztharmat (Blumeria graminis) és a sárgarozsda (Puccinia striiformis) őszi megjelenésének.  Az enyhe telek és a korai száraz, meleg kitavaszodás „becsaphat” bennünket, mert a látszólag kisebb lisztharmatfertőzés mellett a veszélyes rozsda betegségek inokulumai nagy tömegben várakoznak arra, hogy erős, robbanásszerű fertőzést indíthassanak be.

Ebben a kritikus időszakban a legjobb gombaölőszerekkel szemben komoly elvárások vannak:

Mindezen tulajdonságok biztosíthatják csak azt, hogy a fajtákban rejlő terméspotenciált ki tudjuk aknázni, megvédve a kultúrnövényt a kórokozók támadásától.Imperis Vital: Maximális termés-maximális vitalitás

Fontos, hogy ne várjuk meg a betegségek megjelenését, hanem törekedjünk a megelőző védelemre és az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok egész vegetációs időszakot lefedő alkalmazására.

A szokásos védekezési időpontok, mint a bokrosodás vége-szárba indulás eleje (T1), zászlós levél kiterülése (T2) és a virágzáskori (T3) védekezés mellett szükség lehet a késő őszi, vagy közvetlen a tél elmúltával a nagyon korai (T0) védekezésre is. Fontos a növényvédelmi döntések meghozatalakor az agrotechnika (pl. szántás nélküli talajművelés) a vetésváltás (monokultúra, vagy kukorica elővetemény) a kezelések kivitelezésénél, pedig az időjárási (hőmérséklet, UV-sugárzás) és kijuttatási körülmények (lémennyiség, cseppméret) figyelembe vétele. A korszerű nagy termőképességű fajták erős, folyamatos védelmet igényelnek, hogy különösen a zászlós levél és az alatta elhelyezkedő két levélemelet épségét, asszimilációs képességét ne csökkentsék a gombafertőzések nyomán kialakuló elhalások.

Az Imperis Vital nagyhatású azol mentes fungicid. Hatóanyagai a rozsdabetegségek elleni hatásban jeleskednek, de a levélfoltosodást okozó kórokozók (szeptória, pirenofóra) és a lisztharmat ellen is tökéletes védelmet biztosítanak.

Az Imperis Vital használatakor jelentős élettani hatással is számolhatunk:
-lassuló öregedési folyamatok csökkenő etiléntermelés
-nitrogénfelvétel és beépülés felgyorsul
-fotoszintézis erősebb lesz, zöldít, juvenilizál
-gyökérfejlődés fokozódik, stressztűrés erősödik

Őszi búzában a legnagyobb termést a kalászolás kezdetén (BBCH49-51) végrehajtott kezeléssel lehet elérni.

A fungicid hatását nagyban támogatja a Kwizda Agro által forgalmazott Wuxal Grano különleges szuszpenziós lombtrágya, amely Ph stabilizátorral gondoskodik a maximális mikroelem felvételről, segíti a zászlós levél fiatalon tartását, táplálását.

Válassza a jövőbe mutató új generációs gombaölőszert a maximális termésért!

TERMÉK

Imperis Vital
Imperis Vital
Két felszívódó hatóanyagot tartalmazó innovatív gombaölő szer, a kalászosok levélbetegségei ellen.

SZAKCIKK

Így hat az Imperis Vital
Az Imperis Vital két hatóanyagból áll: a karboxamidok (SDHI-fungicidek) közé tartozó fluxapiroxad-ból és a stobirulinok (Qol-fungicidek) cso...
2020. február 27.

Vissza az ismertetőkhöz