Ismertetők

Levél- és kalászbetegségek pusztító hatása őszi búzában

A gombabetegségek a fotoszintetizáló levélfelület leszárításával komoly károkat képesek okozni, a termést akár 60%-kal is csökkenthetik.

Szeptóriás búzalevél
Szeptóriás búzalevél
KÉPGALÉRIA
Kalászfuzárium Lisztharmat fertőzés búza tövén
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

A sikeres és nyereséges gabonatermesztés egyik alapfeltétele a növényvédelmi és növénytáplálási technolóhiai elemek összhangjának megteremtése. Ennek fontos eleme a kórokozók elleni védelezés. A kalászosok betegségeit két nagy csoportra osztjuk: nekrotróf és bitróf  kórokozók.

A nekrotróf kórokozók (szeptória, helmintospórium, fuzárium) az elhalt búzalevélen szaporodnak fel, és ha az időjárási és környezeti körülmények lehetővé teszik, akkor fertőzik meg a fiatal, egészséges leveleket. A fertőzés általában alulról felfelé halad végig a növényen. Nehéz elllenük védekezni, mert a gyakorlatban használt felszívódó gombaölő szerek az elhalt levéllemezekben nem tudják kifejteni hatásukat. Csak kontakt szerekkel védekezhetünk ellenük.

A biotróf kórokozók (lisztharmat, rozsda) az élő, viszonylag zsenge növényi részeket támadják meg, bárhol megjelenhetnek a növényen. Ellenük felszívódó szerekkel lehet szép eredményt elérni.

Ezek a betegségek – évjárattól függően – védekezés nélkül a termés akár 60-70%-át is elvihetik.Védekezés a búza levél- és kalászbetegségei ellen

Őszibúzában és tritikáléban levél és kalászbetegségek ellen a Fezan Plus nyújt megoldást. Kiemelkedő hatékossággal dolgozik a szeptória és a fuzárium fertőzés ellen.

KÉPGALÉRIA
Szeptória fertőzés blokkolva
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Átlagos időjárási körülmények között egy évjáratban két gombaölőszeres védekezést végeznek a termelők őszi búzában. Az első permetezés a lombozat megvédésére irányul, a második a kalász védelmét célozza meg. A szeptoria, a helminthospórium és a  lisztharmat kora tavasszal jelennek meg, ezek ellen célszerű a gyomirtással egy menetben vagy legkésőbb két-három nóduszos korban védekezni. A Fezán Plus klórtalonil tartalma miatt kifejezetten hatékony a szeptoria ellen. A Fezan Plus dózisa ilyenkor 3 l/hektár, amit célszerű 200-150 liter/hektáros lémennyiséggel kijuttatni.

Kalász hányás idején, ha csapadékos, párás, ködös az időjárás, akkor a fuzárium veszély igen nagy. A Fezan Plus magas segédanyag tartalma miatt, a permetcseppek szépen terülnek és jól fednek, a kalász egyenetlen felszíne ellenére gyakorlatilag kalászorsóig be tudnak hatolni, illetve a tebukonazol felszívódását fokozva rövidebb idő alatt több hatóanyag jut be a növénybe. A dózis itt is ugyanaz, mint lombkezeléskor, viszont a kijuttatástechnológiával (pl. kétréses fúvóka alkalmazása) sokat tudunk javítani még hatékonyságán.

TERMÉK

Fezan Plus
Fezan Plus
Egyedülálló gyári kombináció! Két eltérő hatásmechanizmusú, kontakt és felszívódó hatóanyagú gombaölő szer kombinációja.

KÍSÉRLET

Fezan Plus hatása a lisztharmatra
A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán lisztharmatra, középparcellás kísérletben.
2017. május 12.

Fezan Plus hatása a sárgarozsdára
A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán sárgarozsdára, középparcellás kísérletben.
2017. május 12.

Fungicidek hatása a búza terméseredményére
3 kezeléssel egy hosszabb védelem, azonos költségszint mellett. 0,5 t extra hozam, mely több mint 20 000 Ft/ha nyereségtöbbletet eredményez ...
2017. november 08.

SZAKCIKK

Szeptóriás levél és pelyvafoltosság búzán
A szeptóriás levél- és pelyvafoltosságot búzán a Septoria tritici (Mycospherella graminicola) vagy a Septoria nodorum (Leptosphaeria nodorum...
2017. május 14.

A Fezan hatóanyagai
A Fezan Plus két hatóanya a tebukonazol és a klórtalonil.  
2017. május 11.

A Fezan Plus hatásmechanizmusa
A Fezan Plus egyedülálló gyári kombináció! Két eltérő hatásmechanizmusú, kontakt és felszívódó hatóanyagú gombaölő szer kombinációja.
2017. május 11.

Vissza az ismertetőkhöz