Ismertetők

Védekezzünk hatékonyan!

Hogyan védekezzünk a varasodás és a lisztharmat ellen az almában? Védekezzünk egymenetben!

KÉPGALÉRIA
Varasodás tünetei almafán Lisztharmatos hajtásvég Lisztharmat micéliumai levélfonákon Lisztharmattól elhalt levél
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Az almalisztharmat a rügyön, a vesszőn, a virágon és a termésen is látható. A fertőzött rügyek pikkelylevelei szétállóak, rojtosak lesznek. A hajtásokon az elsődleges tünet közvetlenül kihajtás után tapasztalható, ahol az ízközök rövidülnek és a levelek keskenyek, hosszúkásak, hullámosak és a szine felé kanalasodik. A beteg levelek, hajtások kezdetben szürkésfehér gombafonálbevonat (micélium), majd fehér színű, lisztszerű konídiumláncok tömege jelenik meg. Később ezek a levelk a csúcsi résztől kezdve elszáradnak és a nyár vágáre felkopaszodik a hajtás, amin szürkésfehér nemezes bevonat látható. A másodlagos tünet a kihajtás után jóval később jelentkezik. A hajtás szabályos ízközű, de a levelek enyhén hullámosak és sárgászöld elmosódott szélű foltok láthatók. Ilyen esetben főleg a levél fonákán jelentkezik a szürkésfehér, lisztes bevonat. A virágon is két formában jelentkezik a gomba. Az első tünet esetében az összes virág beteg. A kocsány rövid, a csészelevelek torzulnak, a sziromlevelek aprók, keskenyek és sárgászöld színűek. Kezdetben szürkésfehér, majd később lisztszerű lesz. A második tünet egy-egy virágot érint a virágcsoportban. Nem deformálódik a kocsány, hanem a csésze- és a sziromlevelek egyes részei enyhén hullámosak lesznek. Ilyenkor a beteg részeken szürkésfehér foltok alakul ki, amin később lisztes bevonat látható. A beteg gyümölcsökön hálózatos parásodás figyelhető meg, amely a kocsány- vagy a csészemélyedésbe is előfordul. A gomba a rügyekben telel át, így az az elsődleges fertőzési forrás.

Az alma ventúriás varasodása is fontos betegség, amely a levélen, a virágon és a gyümölcsön is látható tüneteket okoz. A levélen kezdetben halványzöld 5-10 mm átmérőjű, a levél szine felé kidomborodó foltok alakulnak ki. Később ezek a foltok barna színűvé válnak, mind a levél szinén, mind a fonáki részen. Végül a foltok szürkésbarna színűek, elhaltak lesznek. A virágon a sziromlevélen, a csészelevélen és a kocsányon is sugaras foltok alakulnak ki. A fertőzött virágok nem kötődik meg és végül lehullik. A fiatal gyünölcsön kezdetben 5-10 mm átmérőjű barna foltok alakulnak ki. Később ezek a foltok elparásodnak és varasak lesznek. A fertőzött gyümölcs egyenetlen felületűvé, féloldalassá válik és berepedezik.Korai beavatkozás

Az almavédelem fontos részét képezik a komplex preventív termesztéstechnológiai lépések. Célja a fertőzés megelőzése és a fertőzési forrás megszüntetése.

A lisztharmatnál és a varasodásnál is ezek a legfontosabb lépések. Elmulasztásuk esetén, mindkét betegség komoly termésveszteséget okozhat a termelők számára. A Domark 10 EC (tetrakonazol) gyors felszívódása és jó szállítódása a növényben, kiváló megoldást nyújt a fent említett gombák megelőzésére. Kontakt készítményekkel kombinálva a rezisztenciát csökkentjük és a hatékonyságot növeljük.

TERMÉK

Domark® 10 EC
Domark® 10 EC
Folyékony, felszívódó gombaölő szer.

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Hogyan fejti ki hatását a Domark az alma, szőlő legveszélyesebb betegségei ellen
A Domark 10 EC készítmény tetrakonazol hatóanyaga a triazolok csoportjába tartozik.
2017. március 28.

Vissza az ismertetőkhöz