Ismertetők

Baktériumok nélkül nem lenne élet!

A talajban található élőszervezetek alapvető fontosságúak a talajok termékenységének kialakításában. Ha ezek a mikro- és makro- szervezetek nem lennének jelen a talajban nem is beszélhetnénk talajról, csak kőzettörmelékről.

A talajbaktériumok kitüntetett szerepet töltenek be a talaj-növény tápanyagforgalomban, hiszen részt vesznek a szervesanyagok lebontásában, megkötik a légköri nitrogént, a növények számára elérhetővé teszik az egyes ásványi tápelemeket. Mindezek mellett életfolyamataik során különböző anyagcsere termékeket is termelnek, melyeket a növények is tudnak hasznosítani. Hasonló szerepet töltenek be a talajbaktériumok a talajban, mint a magasabb rendű szervezetek bélrendszerében élő baktériumok, hiszen mindkettő esetben a tápanyagok felvehetőségét, hasznosulását (is) segítik elő.

Ezeket az összefüggéseket már régóta ismerjük és ez indította el a talajbaktériumok használatát a mezőgazdasági gyakorlatban. Az egyes gyártók sok esetben túlzó ígérete miszerint egy-egy termék több száz kilo tápanyagot mobilizál, nem igazolta vissza a gyakorlat, így sokan felhagytak használatukkal. További gondokat és felhasználási korlátokat jelent a termékek folyékony formulációja, az azonnali bedolgozási igénye és a rövid eltarthatósági idő, valamint a piacon időnként megjelenő, majd eltűnő gyártók bizonytalan minőségű termékei is.BactoVital

A Kwizda Agro fejlesztése a BactoVital termék, mely eltérően a piacon eddig kapható készítményektől nem folyadék (szuszpenziós), hanem szilárd formában kerül majd forgalomba.

Ebből következően a termékben a baktérium spórás formában van, mely „alvó” állapot igen ellenállóvá teszi a környezeti hatásokkal szemben.  Így a kijuttatás után nem kell azonnal bedolgozni, mivel nem érzékeny az UV sugárzásra, valamint a termék eltarthatósága is hosszabb, mint egy hagyományos baktérium készítményé.

A termék kettő formulációban áll rendelkezésre:

Mivel a termék fizikai paraméterei nagyon hasonlóak a Pannon Starter Mega, illetve a Pannon Starter Perfect termékéhez, ezekkel a termékkel össze is keverhetjük és egymenetben kiadhatjuk.

 

A BactoVital termékben található Arthrobacter chlorophenolicus nitrogént köt, foszfort mobilizál, valamint auxint is termel. Egyik különleges képessége, hogy képes a talajszennyező szerves szénhidrogének lebontására, melyek főként az évek óta intenzív művelésben lévő területeken halmozódhatnak fel.

TERMÉK

Bactovital® GR
Bactovital® GR
AKG-ban elfogadott! A piacon egyedülálló formulációjú talajbaktérium készítmény

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Innováció a mikrogranulált starterezésben!
A Kwizda 2018-as „Terepszemle” szántóföldi kísérleteiben találtunk egy izgalmas, a termésnövelő hatásában kiugró starter kombinációt, melyet...
2019. február 28.

Vissza az ismertetőkhöz