Ismertetők

Mennyi csapadék kell a szilárd nitrogén műtrágyák hasznosulásához?

A nitrogénhiányos időszakok, napok garantáltan terméscsökkenés okoznak. Ahhoz, hogy a szilárd nitrogén műtrágya hasznosuljon legalább 15-20 mm bemosó csapadék kell, erre azonban meglepően kevés esély van…

Régóta tudjuk, hogy az ásványi tápelemek közül a legnagyobb és a leglátványosabb hatással a nitrogén rendelkezik. A hazai gyakorlatban pótlása döntően szilárd nitrogén tartalmú műtrágyával történik, melyek hasznosulásához legalább 15-20 mm bemosó csapadék szükséges. Abban az esetben, ha nincs csapadék, még a legjobb minőségű műtrágya sem hasznosul. Különösen kritikus lehet ez a tavaszi fejtrágyázások során, ahol a nitrogén hiányos állapotok, napok garantáltan terméscsökkenést okoznak. De vajon milyen gyakran esik ennyi eső egy nap alatt? A kérdés megválaszolásához segítséget kértünk az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hány olyan nap volt az elmúlt 15 évben a tavaszi-nyári hónapokban, amikor a napi csapadék mennyiség a 15 mm meghaladta. Az erre vonatkozó adatokat a következő térkép szemlélteti:

 

Az elmúlt 15 évben, a 15 mm meghaladó csapadékos napok összesített száma március, április, május hónapban, régiónként

Az adatokból jól látszik, hogy csak néhány százalék az esélye annak, hogy az adott napon 15 mm meghaladó csapadék fog esni.Van-e olyan nitrogén fejtrágya, ami időjárástól függetlenül hasznosul?

A szilárd műtrágyák bizonytalan hasznosulása miatt érdemes folyékony nitrogénra váltani. Azonban nem mindegy mire…

A megoldás az Azospeed, a nagy hatékonyságú nitrogén tartalmú fejtárgya. Az Azospeed 300 g/l liter speciálisan formulázott nitrogén hatóanyagot tartalmaz. Ebből 200 g/l gyors hatású formulázott karbamid –az Azospeed elnevezés szabad fordításban gyors nitrogént jelent-, 100 g/l pedig úgynevezett karbamid-formaldehid, mely tartamhatással bíró nitrogénforma. A kettős kombináció igen előnyös, mert kijuttatása után a növények azonnal hozzájutnak a nitrogénhez és a tartós forma pedig hosszabb ellátásról gondoskodik.  A termék 67 g/l kéntartalma elősegíti a nitrogén hasznosulását, ugyanis a fehérjék képződéséhez a nitrogén mellet kén is szükséges. Számos kutatás igazolta, hogy a nitrogén sokkal jobban hasznosul, épül be a növénybe, ha ként is juttatunk ki. A ként pótlásra azért is szükség van, mert az utóbbi évek adatai alapján a haza termőterületek többségénél a tenyészidőszak során kén hiány valószínűsíthető.

A hazai talajok kén-ellátottsági térképe

A kén mellet a termék még tartalmaz 33 g/l magnéziumot, mely tápelem a klorofill központi eleme, így alapvető szerepet tölt be a növények asszimilációs folyamataiban. Tekintettel arra, hogy nitrogén műtrágyázás után a növények magnézium igénye megnő, szinte kötelező lenne minden nitrogén fejtrágyázás mellé magnéziumot is kiadni, persze felvehető formában. Az Azospeed erre is megoldást nyújt! A speciális formuláció további előnyei az alábbiakban foglalhatók össze:

Hogyan használjuk?

Speciális formulációjának köszönhetően minden fenológia fázisban biztonságosan perzselés veszélye nélkül alkalmazhatjuk. A korábban kiadott adagok elsősorban a termés mennyiségét növelik, még a későbbi kijuttatások a minőségre vannak pozitív hatással. A szilárd nitrogén fejtrágyázás kiegészítésére, helyettesítésére használjuk. Kiegészítés esetén 10 l/ha adag javasolt, még önállóan alkalmazva 20 l/ha adagban juttassuk ki. Adjuvásként 3-5 l/ha adagban alkalmazzuk.

Általános szabályként megfogalmazható, hogy a tenyészidőszak elején kiadott 1 egység Azospeed 4 egység, még a kalászhányás időszakában kiadott 1 egység Azospeed pedig 6 egység szilárd fejtrágyának felel meg.

 

TERMÉK

Azospeed
Azospeed
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás

KÍSÉRLET


Azospeed és Green Star kezelés hatása a búza termésére
A kezelést május 19-én  a búza teljes virágzásában 20 liter/ha Azospeed és 1 l/ha Greenstar kijuttatásával végeztük el.
2018. március 12.

SZAKCIKK

A növény egy szinte tökéletes transzformer
A növények szinte tökéletes átalakító-gépezetek. Ellentétben más élőlényekkel, képesek mind a 20 fehérjeképző aminosavat szintetizálni. Sokl...
2018. március 22.

Táplálunk és védünk a kalászosokban is
Az őszi búza kikalászolása és korai érése közötti 4-5 hetes fázisban, időjárási körülményektől függően ki van téve számos gombafaj, köztük a...
2019. március 12.

Hatékonyan és biztonságosan, avagy az őszi búza nitrogén ellátása Azospeed-del!
Az őszi búzának szinte az egész tenyészidőszak folyamán nagymennyiségű nitrogénre van szüksége, de a talajok nitrogénszolgáltató képessége a...
2020. február 27.

Vissza az ismertetőkhöz