Ismertetők

Miért kényeztessem május-júniusban is a búzát?

Ma már nem elég hektáronként 4 tonna termés a nyereséges gazdálkodáshoz, a 6 tonnás vagy afölötti hozamokkal igazán elégedettek a gazdák. Ehhez pedig magasan kell tartani a kivitt tápanyag mennyiségét. De van még egy oka annak, hogy alaposan átalakult a termesztéstechnológia, ez pedig az éghajlat tavaszi-nyári szárazodása.

A búza növény-, gyökér- és terméstömegét alapvetően a rendelkezésére álló nitrogén mennyisége határozza meg. Szinte aratásig folyamatosan igényli a növény. A bokrosodás idején kiadott nagy nitrogénmennyiség csaknem megduplázza a kalászonkénti szemszámot, míg a kalászhányás idején kiadott nitrogén a szemek tömegén és fehérjetartalmán tud érdemben változtatni.

Mi a gond?

Az utóbbi években azonban már márciustól számíthatunk aszályos időszakokra (lásd grafikon). Ha az ekkor kiszórt nagy adag nitrogén csak a májusi-júniusi esőkkel szívódik fel, akkor a kalászorsón érdemben már nem tudunk változtatni, viszont a szövetek fellazulása miatt jelentősen növeljük a megdőlés és a gombás fertőzések esélyét.

Ezért a szárba indulástól kezdődően előtérbe kerülnek a lombon át hasznosuló tápanyagok. Ezek a kiadott nitrogénformától függően vagy szinte azonnal, vagy 10 napon belül hasznosulnak a növényben. A kipermetezett nitrogénnek ilyenkor nemcsak a minőségjavításban, de a zölden tartásban is szerepe van. Minden hét, amivel tovább tudjuk jó kondícióban tartani az állományt, segít a termés megóvásában.

 

Forrás: OMSZ

Miért lényeges a nitrogénforma?

––Időzítési szempont: a különböző nitrogénvegyületek más-más tempóban alakulnak át és válnak hasznosíthatóvá a növény számára. A karbamid gyorsan hasznosul, míg formaldehides kötésben ugyanez a karbamid "lelassul".

– Környezeti veszteség: a karbamid (urea) illékony, egy része ammónia formájában a levegőbe távozik.

– Biológiai kockázat: az ammónium-nitrát könnyen hasznosul, ám nitráttartalma roncsolja a klorofill szerkezetét, amivel éppen azzal ellentétes hatást érünk el, mint ami a szándékunk volt: nem zöldítjük, hanem perzseljük az állományt. Ezért veszélyesek az urea-ammónium-nitrát-oldatok (UAN).  Mi a megoldás kalászosokban?

Tartósságát és a hasznosulás hatásfokát tekintve a karbamid-formaldehid a legelőnyösebb nitrogénforma egy lombtrágyában. Az Azospeed Amino-ban 99 g ilyen típusú nitrogént találunk, plusz 201 g gyorsan hasznosuló karbamidot is az azonnali hatáskifejtéshez.

Ezen kívül magnéziumot és ként tartalmaz a szintetikus folyamatok segítésére, továbbá szabad aminosavakat is, így a növénynek kevesebb energiát kell fektetnie a fehérjeépítésbe. Ennek különösen hőstressz idején vagy a szemképzés energiaigényes időszakában van jelentősége. Figyelem: az aminosavak neve is jelzi, hogy savak, ezért a perzselés elkerülése érdekében fontos betartani a forgalmazói utasításokat a felhasználásakor.

TERMÉK

Azospeed Amino
Azospeed Amino
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás biostimulátor hatással!

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Dilemmák az utolsó adag nitrogén körül
A búza nitrogénigénye és a nitrogénformák hasznosulása A nitrogéntrágyáknak gyors, szinte azonnal észrevehető „zöldítő” hatásuk van, amit a ...
2018. február 06.

A növény egy szinte tökéletes transzformer
A növények szinte tökéletes átalakító-gépezetek. Ellentétben más élőlényekkel, képesek mind a 20 fehérjeképző aminosavat szintetizálni. Sokl...
2018. március 22.

Vissza az ismertetőkhöz