Ismertetők

Hatékony gyomirtás a kalászosokban

A kalászosok termesztőinek legfőbb célja, hogy minél magasabb terméshozamot, minél jobb minőségben tudjanak betakarítani területeikről. Ez elképzelhetetlen a kalászosokat veszélyeztető gyomkonkurencia kikapcsolása nélkül. A kalászosok gyomnövényei közül az utolsó országos gyomfelvételezés szerint a legmeghatározóbbak az ebszékfű (Tripleurospermum inodorum), a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), a mezei acat (Cirsium arvense) és a ragadós galaj (Gallium aparine).

Azokon a területeken, ahol csak kétszikű gyomnövények jelentkeznek, a fent említett gyomfajok ellen a legeredményesebben tavasszal tudunk védekezni.

A mezei acattal fertőzött táblákon kiemelkedően fontos a vegyszeres védekezés az acatfoltok terjedésének megakadályozása miatt.

A ragadós galaj a nehezebben irtható gyomnövények közé tartozik. Nagymagvú gyomnövényként a mélyebb talajrétegekből is számíthatunk csírázásra ősztől kora tavaszig. Veszélyességét mutatja, hogy már 0,5 db/m2 jelentős terméskiesést okozhat, a betakarítást nagyban nehezíti.Három hatóanyaggal a kétszikűek ellen

A Kwizda Agro növényvédelmi megoldása a fent említett problémára a három hatóanyagot tartalmazó, kalászos gyomirtószer-kombináció, a Hadden Star Forte.

Kiemelkedően magas tifenszulfuron-metil-tartalom biztosítja a kétszikűek elleni tökéletes hatást. A Hadden Star Forte összetétele 200 g Hadden®+1 liter Star Forte®. A Hadden® két hatóanyaga, a tribenuron-metil és a tifenszulfuron-metil a szulfonilkarbamidok csoportjába tartozik. Magas tifenszulfuron-metil-tartalma emeli hatékonyságát a versenytársakkal szemben. Fehérjeszintézis-gátlók, ezen belül az acetolaktát-szintetáz enzim (ALS) inhibitora. A hatóanyag szisztémikus, így a kipermetezést köve­tően bejut a növény tápanyagszállító rendszerébe. Az érzékeny gyomnövényekben a tápanyagok felvétele 1-2 órán belül leáll, így a gyomnövény kompetítor szerepe gyorsan csökken, és 7-10 nap múlva látható tünetek mellett elpusztul. A Star Forte®-ban lévő fluroxipir a növény belső hormonális egyen­sú­lyának zavarát idézi elő. A föld feletti hajtások a szöveti sejtburjánzás miatt megvastagodnak és csavarodnak, majd elpusz­tulnak. A Hadden Star Forte kiválóan és gyorsan irtja a kalászosokban jellemző évelő (mezei acat, apró szulák stb.) és magról kelő kétszikű (ebszikfű, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó, pipitér, pipacs, parlagfű stb.) gyomnövényeket.

A képen Hadden Star Forte gyomirtó hatás, sebforrasztó zsomboron, megkésett fenológiában kijuttatva.


Vissza az ismertetőkhöz