Szakcikkek

Innováció a mikrogranulált starterezésben!

A Kwizda 2018-as „Terepszemle” szántóföldi kísérleteiben találtunk egy izgalmas, a termésnövelő hatásában kiugró starter kombinációt, melyet idén kipróbálásra ajánlunk a mikrogranulátum-szóró adapterrel rendelkező kukorica- és napraforgó-termesztő partnereinknek.

A kombináció egyik eleme a már jól ismert Pannon Starter Mega – 11% N, 49% P2O5, 1,7% Zn-, amely a gyökérképződéshez fontos foszfort közvetlenül a magárokba juttatva biztosítja a „star­ter­­hatást”. A másik elem a Bactovital GR, amely az első mikrogranulált formulájú baktérium biopreparátum. Hatóanyaga az Atrhrobacter chlorophenolicus faj, melynek a szakirodalomban fellelhető jellemzői a N-kötés, a P-mobilizálás, továbbá a növények növekedését serkentő hormonok termelése.

A kombináció egyik eleme a már jól ismert Pannon Starter Mega – 11%N, 49%P2O5, 1,7% Zn -, amely a gyökérképződéshez fontos foszfort közvetlenül a magárokba juttatva biztosítja a „starterhatást”.

A másik elem a Bactovital GR, amely az első mikrogranulált formulájú baktérium biopreparátum. Hatóanyaga az Atrhrobacter chlorophenolicus faj, melynek a szakirodalomban fellelhető jellemzői a N-kötés, a P-mobilizálás, továbbá a növények növekedését serkentő hormonok termelése.

A két, eddig csak önállóan forgalmazott mikrogranulátum 1:1 és 2:1 arányú keverékét a felsőnánai „Terepszemle” kísérleti farmon a starterblokkban hasonlítottuk össze 14 másik starter-, sortrágya-, illetve ezek kombinált kezeléseivel. A 2018. április 22-én, 75 000/ha csíraszámmal elvetett 70 m2-es mezoparcellákon történő starterhatást május 18-21-én ellenőriztettük a véletlenszerűen kiválasztott mintanövények gyökér- és teljes növénytömeg megmérésével (1. diagramm).

 

 

Látható, hogy a májusi mérések szerint a kezdeti fejlődést a Pannon Starter Mega befolyásolta meggyőzően, míg a P-mobilizáló baktérium hatása a száraz áprilisi (10 mm) és májusi (19 mm) időszakot követően nem érzékelhető. A starterblokkunkban a legjobb eredményeket a 30 kg/ha Pannon Starter Mega-kezeléseknél kaptuk.

Az augusztus 31-i napraforgó-, illetve a szeptember 20-i kukorica-betakarítás viszont jelentős meglepetéseket hozott!

Az idén először kipróbált Bactovital GR + Pannon Starter Mega 10+10 kg/ha keverékével elvetett 3 ismétléses parcellákon nagyobb termésnövekedést mértünk, mint az önálló starteres vagy bactovitalos kezeléseknél.

 

A két készítmény eltérő, de egymásra épülő hatása együttesen eredményezte a mért nagyobb termést az adott kísérletben.

A Bactovital GR + Pannon Starter Mega 1-1 arányú keverékét a Kwizda Agro kisebb mennyiségben az idén tavasztól forgalomba hozza, előrendeléssel bárki kipróbálhatja.

 

 

                                                                                              Fehér Tamás és Pinczehelyi Zoltán

                                                                                                              Kwizda Agro