Szakcikkek

Hogyan hat a Roundup Mega?

A készítmény hatóanyaga a glifozát káliummal alkotott sója, méghozzá nagy töménységben.  A szer bizonyos aminosavak szintézisét gátolja, melyek előállítására csak a növények képesek.

Hatására működésképtelenné válik fenil-alanin, a triptofán, a tirozin gyártásért felelős enzim (EPSP-szintetáz). A növény anyagcseréje e kulcsfontosságú aminosavak híján felborul. Az említett aminosavakat a gerincesek nem képesek előállítani, hanem táplálkozás révén veszik fel – így nincs is olyan enzimjük, amit a glifozát gátolhatna.

Felszívódó hatóanyag, ami a hajszálgyökerekig eljut. Hazai kísérletek alapján háromrésznyi ammóniumnitrát hozzáadásával (1:3 arány) 20-30 százalékkal javítható a glifozát hatása. A hatóanyag erősen kötődik a talajkolloidokhoz, emiatt nem mosódik a talajvízbe.

Elsodródása veszélyes a környező növényzetre, ezért cseppnehezítővel kötelező alkalmazni. A Roundup Mega termékpárja a Kwizda kínálatában a Companion Gold elsodródásgátló. Ennek hatásmechanizmusáról itt olvashat részletesen