Újra veszélyeztet a sárgarozsdajárvány!

A fejlettebb - korai vetésű - kalászos állományokon 2018. március végén új, sporuláló rozsdatelepek jelentek meg, helyenként tömegesen.

Az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt a 2015-ös járványos helyzet megismétlődésétől tarthatunk, ezért indokolt a korai, a bokrosodás végére időzített felszívódó fungicides kezelés! A megkésett permetezések is érzékeny a betegség, de a gyors szaporodása és a toxin termelése által a fertőzött leveleket látványosan elsárgítja. Az asszimiláló felület korai elvesztése jelentős termésveszteséget okoz.

A kwizda ajánlatai - Eminent Star, Fezan Plus, Titanium, Green star - egyaránt alkalmasak a védekezésre. A szeptóriával is erősen fertőzött állományokban a klórtalonilos kombinációinkat javasoljuk első fungicidnek. A szeptória kisebb veszélye esetén, valamint őszi árpában és triticaleban a Titanium vagy a Green Star gombaölőt válasszuk. A 3-kezeléses technológiát tervezők számára a Fezan Plus (vagy Eminent Star) - Titanium - Green Star sorrendet tartjuk legideálisabbnak.

A tavalyi Terepszemle kísérletünkben az összes betegséget figyelembe véve ez utóbbi parcellánk szerepelt a legjobban. A sárgarozsdát tekintve a legfontosabb a járványveszély felismerését követő gyors védekezés!

2018. március 27.