Kevés lesz a repceméz 2018-ban

Hirtelen robbant be a virágzás, de a méhek még nem állnak készen.

Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek, mert a márciusi hideg időjárás miatt megkésett a generációváltás a méheknél az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint.

A hideg március után hirtelen nyáriasra fordult melegben hamar virágzásnak indultak a gyümölcsfák, a méhek fejlődésének üteme azonban nem ilyen gyors. A repce már virágzik, a méhek viszont még nincsenek megfelelő állapotban, nem elég népesek. Ideális körülmények mellett repcevirágzásra már ötvenezres egyedlétszámmal rendelkeznek a jobb családok, ezzel szemben most április közepén, a márciusi vegetálás miatt  - amikor már majdnem teljesen megnyílt repcetáblák is vannak - ennek fele, azaz mintegy 25 ezer az egyedlétszám.

Bár virágzik a repce, de amit gyűjtenek a méhek, fel is élik az utódok kineveléséhez. A pete lerakásától számított huszonegy nap alatt kelnek ki a dolgozó méhek, és ugyanennyi idő alatt válnak gyűjtőméhhé. Számos méhészetben nulla kilogramm repcemézre számítanak, a többszáz méhcsaláddal rendelkezőknek lehet repceméze. A fentiek hatással lesznek a mézárakra is, a felvásárlási árak majd az első repceméz pergetése után derülnek ki. Tavaly a repceméz kilónkénti induló felvásárlási ára 750 forint volt, a vegyes- és napraforgómézé 600 forint, míg az akácmézé 1250 forint.

MTI

2018. május 08.