Milyen repce gyomirtási módot válasszunk?

A nyereséges repce fontos őszi feltétele a „ritka szép repce”, azaz a tág térállású, alacsony tőszámú és gyommentes állomány.

Ettől és a jó tápanyaggazdálkodástól várhatunk erőteljes őszi növekedést és rozettásodást, hogy tavasszal vastag szárral és sok oldalelágazással realizáljuk  a repce nagy termőképességét.

A gyomirtási mód – preemergens, korai posztemergens, őszi posztemergens – kiválasztása az őszi növényvédelmi technológiánk része. Ez főleg a jellemző gyomviszonyoktól függ, de érdemes illeszteni a várható rovarölő és regulátor-gombaölő kezelésekhez is. Egyre többször találkozunk a szélsőséges időjárás okozta anomáliákkal, mint a kiszáradó magágyaknál jellemző elhúzódó kelés vagy a csírázásgátló herbicidek hatását befolyásoló megkésett „bemosó csapadék”, máskor pedig az extrém csapadék „herbicid kilúgozó” hatása vagy egy decemberi „nyárias” hőmérsékleti periódus okoz fejtörést, ami a gyomcsírázás újabb és nem várt hullámát indítja el a még nem zárult repce állományokban...

Minden gyomirtási mód sikerének vannak, illetve lehetnek külső – talajminőség, időjárás – tényezői, de könnyen hibázhat a termelő is a gyomirtás időzítésével, a túl rövid tartamhatás választásával vagy akár a gyomviszonyok félreismerésével. A rosszul sikerült gyomirtások félreérthetetlen jelzője az aratáskori székfüves vagy pipacsos tábla, de a repce alatt maradt és már elvirágzott zsombor, pásztortáska és egyéb T1,2-es gyomfajok is egész évben konkurálnak a vízért és a tápanyagokért, vagyis csökkentik a termést.

Preemergens gyomirtás: mikor vetni lehet, akkor gyomirtani is, így tartja egy régi növényvédős bölcsesség!   A csapadékosabb termőhelyeken hagyományos és általában jól bevált gyomirtási mód a vetés utáni, de a repce kelését megelőző, csírázás és növekedésgátló herbicid kombinációk alkalmazása. Elterjedt alaphatóanyaga a metazaklór, amely a megkésett bemosó csappadék hatására is képes hatékonyan „utána nyúlni” sok gyomfajnak, így a kamilla- és pipitérféléknek. Széles hatásspektrumú, jó szelektivitású herbicid, de kis szerves anyag-tartalmú talajokon kedvezőbb megosztva alkalmazni. Újonnan felmerült hátránya, hogy két évvel ezelőtti engedélymódosítását követően  már csak 3 évenként és maximum 750 g/ha hatóanyagot juttathatnak ki a termelők, ami a hosszabb és csapadékosabb őszi időszak esetén nem biztosít elegendő tartamhatást. Ennek kivédésére jelent meg a dimethenamid+metazaklór csírázásgátló kombináció, a Springbok, amely 200+200 g/l tartalmú kombináció, így a 2,5 l/ha dózisával a leghosszabb tartamhatású gyomirtási lehetőségek egyike. Preemergensen kiváló kombinációs partnere a galaj és pásztortáska specialista klomazon hatóanyag. A 20 ha-os Repce Flex termékpár – 0,15 l/ha Command 48 EC + 2,0 l/ha Springboka legtöbb őszi csírázású gyomfaj – székfű-félék, pipacs, zsombor, tyúkhúr, veronika-félék, galaj, pásztortáska - ellen hatékony, három hatóanyagú modern gyomirtó. Az újonnan terjedő gémorr-félék ellen közel 100% hatékonyságú, míg az egyes helyeken megjelenő kék búzavirág ellen jelentősen gyérítő hatású (ATC vizsgálat, Ausztria, 2014).

Korai, őszi posztemergens gyomirtás: amikor a kikelt repcében a gyomok tömeges kelésekor védekezünk!   Az elmúlt években ez a gyomirtási mód terjedt gyorsabban. Ezen készítményeknél jellemzően hormonhatású – aminopyralid, pikloram, klopyralid - vagy növekedésgátló – etametsulfuron, imazamox - levélherbicidet kombinálunk a tartamhatást biztosító, bevált talajherbicidekhez. A hatóanyagoktól függően a gyomok tömeges kelésekor, azok néhány cm-es fejlettségére időzítjük a permetezést, de számos gyomfaj fejlettebb korban is érzékeny. Legkésőbb a repce 4-6 leveles állapotában, akár a regulátor-fungicid készítménnyel kombinációban el kell végeznünk a kezelést, hogy a fejlődő repce „gyom leárnyékoló” hatása ne rontsa a hatékonyságot. Hátrányuk lehet a rosszra forduló időjárás miatt megkésés és egyes gyári kombinációk rövid tartamhatása. Az aminopyralid-pikloram-metazaklór hatóanyagú SyneroÒ nagy előnye a T4-es és az első– libatop- és disznóparéj-félék, csattanó maszlag – gyomok, valamint az gyomirtókat toleráló viola-félék elleni jó hatékonyság.

 

Fentieket és a gyomirtó összehasonlítási vizsgálat eredményét összefoglalva:

  • A preemergensen kijuttatott REPCE FLEX (0,15 l/ha Command 48 EC + Springbok 2,5 l/ha) kombinációink egyaránt jó vagy kiváló hatékonyságúak a legjellemzőbb repce gyomok ellen. Galajos és pásztortáskával erősen fertőzött területekre a Repce Flexet javasoljuk!
  • A korai posztemergensen, a gyomok kelését követően kijuttatott SPRINGBOK hatékonysága csökkent és galaj, illetve búzavirág ellen hatástalan volt. A levélen keresztüli hatékonysága nem elegendő a kikelt gyomok ellen, ezért mindig a gyomok kelése elé időzítsük. Fontos, hogy a gyomnövények kelése elé időzítsük az állományban való permetezését vagy célzottan kombináljuk levélherbiciddel. A korai posztemergens 1,5 l/ha SYNERO hatékonysága csak kissé maradt el a legjobb preemergens kezelésektől,  és a versenytárs korai poszt kezelések közül az egyik legjobban szerepelt. Erős székfű-, zsombor és pipacs-fertőzött területekre kiváló ajánlat a 2-4 leveles repcék állománykezeléséhez.

Fehér Tamás Kwizda Agro növényvédelmi szakmérnök
Somogy megye, Bemutató Farm szakmai fejlesztő

 

2019. július 23.