Egyszikű gyomok elleni szelektív védekezés napraforgóban

A napraforgó legfontosabb növényvédelmi feladata a kezdeti gyommentesség biztosítása. Az alapgyomirtó kombinációk a bemosó csapadék elmaradása vagy megcsúszása esetén nem elégségesek, felülkezelésre van szükség.

Szintén biztosan terveznünk kell egy szelektív egyszikűirtást, ha évelő fenyércirokkal vagy tarackbúzával fertőzött területre vetünk. A választható graminicidek szelektivitása esetenként nem várt perzselést, kisebb átmeneti depressziót okoz, vannak különbségek a készítmények és a kijuttatási módok, kombinációk között is.

A nevéhez hűen a Select Super alkalmazása teljesen biztonságos. A 120 g/l liter kletodim hatóanyaga mellett magas az adjuváns-tartalma (zsírsav-metilészter, etoxilált aminok) ezért külön hatásfokozót nem igényel. Ezt figyelembe véve más posztemergens gyomirtóval ne kombináljuk, mert annak szelektivitását befolyásolhatja. A gyökérváltás előtti magról kelő egyszikűek ellen már 0,6-0,8 l/ha dózisban, míg a legellenállóbb csillagpázsit vagy nád ellen, azok 10-20 cm-es fejlettségekor akár 2,4 l/ha maximális dózisban is biztonságosan kipermetezhetjük a napraforgó szikleveles korától egészen a 4-5 levél páros állapotig. A rizómás fenyércirok ellen 1,4-1,6 l/ ha dózisban alkalmazzuk. A növekedésgátló tünetek az időjárástól függően 1-2 hét alatt láthatók, és ezt követően az egyszikű gyomok hamar elpusztulnak. Szárazságban a gyomok vegetálása miatt ne erőltessük a gyomirtást, várjunk egy kedvezőbb időszakot! A Select Superrel végzett gyomirtásokban sosem tapasztaltunk átmeneti fitotoxikusságot sem, a Kwizda napraforgó technológiájába tökéletesen beilleszthető!

 

Erős egyszikű fertőzés a napraforgó kelését követően

 

Gyomirtás nélkül a napraforgó elvész a gyomtengerben

2019. május 02.