A peronoszpóra kivirágzása

Az idei tavasz és nyárelő kedvezett a szőlő peronoszpóra (Plasmopara viticola) megjelenésének és felszaporodásának. Elszórt levéltüneteket már május közepétől észleltünk, június közepére pedig egyes ültetvények esetében komoly mértékűvé vált a betegség.

Hogy a fürtökön mekkora kárt okozott a virágzás-kötődés időszakában (és mely dűlők, milyen fajták érintettek) azt az elkövetkező hetekben látjuk majd (fotó279 peronoszpóra „kivirágzása” a frissen kötődött bogyókon 2019 06 19 Lányvár). Mindenesetre a nyomás nagy: a meleg, párás, zivataros időben gyorsan követik egymást a fertőzési hullámok. Mivel a szőlő az elmúlt heti kánikulai meleg hatására túlnyomó részben elvirágzott, a Kupfer Fusilan WG-t ajánljuk peronoszpóra ellen, amely két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció: a kontakt, modern formulációjú rézoxiklorid hatását a felszívódó cimoxanil egészíti ki.

Itt kel szót ejtenünk a harmadik veszélyes gombabetegségről a szürkerothadásról (Bortytis cinerea), ami nem csak a szőlő érésekor támad, hanem ilyen időben (virágzás első időszakában tartósan csapadékos, párás, időnként ködös volt az idő) a virágzatot is veszélyezteti, aminek következtében a virágzat egy része elhal, a bogyó nem kötődik.

Jelen helyzetben a Kwizda ajánlata a folpet hatóanyagú Dionys 80 WG, ami a peronoszpóra és a szürkerothadás ellen is hatékony.

2019. június 21.