Erős fertőzési nyomás a szőlőben!

Az idei tavasz és nyárelő csapadékos időjárása kedvezett a szőlő peronoszpóra megjelenésének és a lisztharmat nyomás is erősödik.

A peronoszpóra elszórt levéltüneteit (olajfoltokat) már május közepétől lehetett találni, június közepére pedig egyes ültetvények esetében komoly mértékűvé vált a betegség a levélzeten. A nyomás folyamatosan nagy: a meleg, párás, zivataros időben gyorsan követik egymást a fertőzési hullámok. Jelenleg már a fürtöket is veszélyezteti a kórokozó. Mivel a szőlő elvirágzott, és a bogyónövekedés fázisába lépett, valamint intenzív a hajtásnövekedés is, a Kupfer Fusilan WG-t peronoszpóra ellen a magasabb, 3 kg/ha dózisban ajánlott használni. A kezelést – amennyiben marad a gombának kedvező időjárás – meg kell ismételni, lehetőleg 10-12 nap múlva.

Peronoszpóra levéltünete

A lisztharmat a szőlő legfontosabb gombás betegsége, az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia alapját. Fertőzésének korai, primer levéltünetei nem látványosak, ugyanakkor az innen induló, másodlagos fertőzés okozhat később komoly fürtkártételt is. A terméskötődést követően a kis bogyók a bogyónyél felől fertőződnek, szürkésfehéres-lisztes bevonatot képeznek a bogyó felületén. Jelenleg a lisztharmat nyomás is erősödik, a meleg, párás időjárásban a fogékony bogyók védelmére nagy hangsúlyt kell fektetni.

Lisztharmatos bogyók

Az aktuális védekezésre lisztharmat ellen az Associate készítményt ajánljuk, amely az egyik leghatékonyabb szer a betegség ellen. Igazi nagyágyú, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció, mely a proquinazid gőztenziója és a tetrakonazol felszívódása révén két különböző ponton avatkozik bele a lisztharmat életfolyamataiba, kívül-belül védve a szőlőt preventív, kuratív és eradikatív módon. Nagy fertőzési nyomás esetén a Cosavet DF Edge 80% mikronizált elemi ként tartalmazó
kontakt hatású készítménnyel egészítsük ki a tankkombinációt.

2019. július 15.