Sikeres volt a felsőnánai terepszemle

A Kwizda Terepszemle célja, hogy olyan újabb technológiai megoldásokat mutathasson be a gazdálkodók számára, amelyekkel megfelelő jövedelmezőség mellett nagy és kiváló minőségű terméshozamot érhetnek el.

 

Az idei évben a Kwizda szakemberei 3 területen, közel 700 parcellán (egy parcella közel 100 m2) vizsgálják a búza-, kukorica-, napraforgó- és repcekultúrákat.

A búza starterblokkban a legjobb eredményt, mintegy 30 százalékos tömeggyarapodással a 30 kilogrammos Pannon® Starter Mega, valamint a 15+15 kg/ha Pannon Starter Mega+Bactovital GR keverék érte el. A mikrogranulált starter műtrágya és a hasonlóan mikrogranulált P-mobilizáló hatású biopreaparátum keveréke úttörő jellegű lehet a növenytermesztésben. A magas P-koncentráció es a felvehetőség együttes biztosításának logikája bíztató, izgalommal várjuk az első betakaritasi adatainkat.

Véd-e a fungicides állománykezelés a szártő Sclerotinia ellen? A napraforgó „bio” blokk parcelláiban háromismétléses kísérletekben vizsgálják egy napraforgóhibrid különböző kezeléseit. A Trichoderma gombakészítményeknek köszönhetően jelentős mértékben sikerült a Sclerotinia fertőzöttséget csökkenteni, 17% fertőzöttségi szintet 6-7%-ra. A PS Perfect Pro és Trifender Pro kezelés jelentősen csökkenti a Slerotinia primer fertőzését, a fungicides állománykezelésekkel kiegészítve csökkenthető a későbbi fertőzések veszélye.

A Terepszemle bejárása alkalmával a gazdálkodók saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy a Kwizda környezetkímélő gazdálkodási módszerei és biotechnológiai fejlesztései igen hatékony eredményeket képesek elérni a növényvédelem területén.

2019. június 11.