Fezan Plus
Fezan Plus

Fezan Plus
Kiemelt hatás

Szeptória specialista

Egyedülálló gyári kombináció! Két eltérő hatásmechanizmusú, kontakt és felszívódó hatóanyagú gombaölő szer kombinációja.

A kalászosok legfontosabb gombabetegségei ellen rugalmasan felhasználható gombaölő készítmény.
 

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Kombinált
Hatóanyag tartalom
60 g/l tebukonazol és 166 g/l klórtalonil
Kiszerelés
5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Őszi búza Helmintospórium 3 l/ha 35 nap
Őszi búza Kalászfuzárium 3 l/ha 35 nap
Őszi búza Rozsdák 3 l/ha 35 nap
Őszi búza Lisztharmat 3 l/ha 35 nap
Őszi búza Szeptória 3 l/ha 35 nap
Tritikálé Helmintospórium 3 l/ha 35 nap
Tritikálé Szeptória 3 l/ha 35 nap
Tritikálé Rinchospórium 3 l/ha 35 nap
Tritikálé Lisztharmat 3 l/ha 35 nap
Tritikálé Rozsdák 3 l/ha 35 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI

Képgaléria

Gabona lisztharmat Szeptória búzán Kalászfuzárium (fotó: Pinczehelyi Zoltán) Kalászfuzárium közelről (fotó: Pinczehelyi Zoltán) Lisztharmat tünetei búzalevélen közelről (fotó: Vajkovics Balázs)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Őszi búzában és tritikáléban levél- és kalászbetegségek (lisztharmat, pirenofóra, szeptória, rozsda és fuzárium) ellen alkalmazható 3 l/ha-os dózisban.
Kétkezeléses technológia esetén, a Fezan® Plusz gombaölő szerrel az első kezelést a szárbaindulás kezdete – 2–3 nóduszos állapot között végezzük el, még a betegségek tünetei megjelenése előtt vagy az első tünetek észlelésekor. Második kezelésre a Green® Star 1 l/ha dózisát alkalmazzuk.
Egykezeléses technológia esetén, a Fezan® Plus gombaölő szert a kalászhányás végén – fővirágzás állapotában permetezzük ki. A jobb hatékonyságot és hosszabb hatástartamot akkor érhetjük el, ha a betegségek első tünetei a zászlóslevél alatti első és második levélen éppen megjelentek.

A megszokottnál magasabb hektárdózis oka, hogy a formulációban a permetezéstechnikai segédanyagok nagy töménységben vannak jelen. Az adalékanyagok hatására jobb terülést, jobb fedést, jobb tapadást, jobb esőállóságot, gyorsabb felszívódást kapunk. Szezononként kétszer juttatható ki.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett
 

Kapcsolódó csomagok

10 ha

Búza Complete 2020

Gazdaságos lombvédelem prémium lombtrágyákkal
Csomagkedvezmény!

Keverhetőség

A Fezan® Plus kijuttatható rovarölő szerrel (Fury® 10 EW), lombtrágyákkal (Wuxal® Grano, Jello Fluid), valamint folyékony fejtrágyával (Azospeed®).

Hatásspektrum

Lisztharmat, rozsdák, kalászfuzárium, szeptória, helmintospórium, rinchospórium

Hatásmechanizmus

A tebukonazol a triazol típusú gombaölő szerek családjába tartozik. A tebukonazol családjában egyedülállóan, két ponton gátolja a kórokozó gombák ergoszterol szintézisét. Hatására a gombák sejtmembránjai nem épülnek ki, növekedésük leáll, majd elpusztulnak. Felszívódva a növényeket belülről védi. A klórtalonil a gombák fehérjéinek tiolcsoportjaival lép reakcióba, így inaktíválva azokat, ezáltal az enzimek nem tudják kifejteni hatásukat, a gombasejt anyagcseréje összeomlik, majd elpusztul. A klórtalonil a levél viaszos kutikulájához jól kötődik, úgynevezett depókat alkot. Minden egyes harmatnál, vízborításnál a klórtalonil depókból hatóanyag molekulák szabadulnak fel és a vízcseppben a csirázó gombaspórák felveszik, majd elpusztulnak. A klórtalonil így mindig megújulva kívülről védi a növényt.

Figyelmeztetés Figyelem
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1 GHS piktogram 2 GHS piktogram 5
Raklap 150 liter/raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám 04.2/2106-1/2012
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek