Felvásárlók, rettegjetek!

Mostantól – elvileg – nem csúsztathatja a fizetést a termény átvevője, és nem emelhet kifogást minőségromlás miatt, ha halogatás közben az áru veszít értékéből.

Szigorú szankciókra számíthatnak azok a feldolgozók és kereskedők, akik nem fizetnek időben a mezőgazdasági termelőktől átvett áruk után – írta a Magyar Idők. Győrffy Balázs, fideszes országgyűlési képvi­selő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke által benyújtott módo­sító javaslat 20 százalékra emelné a késedelmi kamat mértékét. A hatályos jogszabályok szerint, ha a számlát helyesen állította ki a termelő, az érintetteknek az áru átvételétől számított harminc napjuk van arra, hogy kifizessék annak ellenértékét. A büntetőkamat innentől számítva ketyeg.

A képviselő másik javasata a friss piacra ter­melő ágazatokat érinti, ahol megesik, hogy a termelő az áru ellenértékét csak akkor kapja meg, amikor már – a termék romlékonyságából eredő – minőségi kifogásokat is érvényesíteni próbálja a kereskedő. A tervezet szerint a felvásárlók az áru átvételekor jelezhetik, ha nem felel meg a minő­sége, de a szerző­désbe foglalt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő leteltét követően már nem emelhetnek kifogást.

2017. november 08.